FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jasenovac: otvoreni radovi na izgradnji elektrane na šumsku biomasu

Autor: mbuj
JASENOVAC, 9. studenog 2010. (Hina) - U industrijskoj zoni u Jasenovcu, na gradilištu budućeg kogeneracijskog postrojenja danas su svečano otvoreni radovi na izgradnji elektrane na šumsku biomasu.

Investitor je tvrtka RES Invest Holding iz Austrije, a projekt izgradnje ostvarit će se u suradnji s tvrtkom RES Bioenergija Jasenovac d.o.o.

Prema najavama investitora, očekuje se da će taj projekt u vrijednosti 29 milijuna eura 2012. godine izravno zaposliti 15 do 20 radnika, a neizravno još oko 800.

Na otvorenju je bila i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, veleposlanik Republike Austrije Jan Kickert i predstavnik Austrijske trgovinske komore dr. Roman Rauch.

Zastupnica Petir istaknula je važnost korištenja energetskih potencijala biomase kao obnovljivog izvora energije u vremenima nesigurnosti na energetskom tržištu i značajnih oscilacija cijena klasičnih energenata.

Među ostalim, napomenula je da je Odbor za zaštitu okoliša, kojemu je na čelu, predložio da se uspostavi model poticanja udruživanja poljoprivrednih i šumarskih proizvođača radi prikupljanja biomase i bioplina koji nastaju njihovom osnovnom djelatnošću i njegova iskorištavanja u proizvodnji toplinske i električne energije u malim elektranama na ta biogoriva.

Prije otvorenja radova, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Nikole u Jasenovcu služena je misa za oporavak gospodarstva u Hrvatskoj.

(Hina) pp/xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙