FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Novi list" - skup potpore štrajkašima u "Glasu Istre" i Radiju 101

Autor: vkrb
RIJEKA, 8. studenog 2010. (Hina) - Članovi Sindikata novinara Hrvatske, Sindikata grafičara i Nezavisnog sindikata radnika u "Novom listu" simboličnim skupom u pet do dvanaest izrazili su solidarnost s kolegicama i kolegama u "Glasu Istre" i Radiju 101, koji, kako su naveli u priopćenju, štrajkaju radi zaštite svojih prava iz radnog odnosa.

"Ujedno prosvjedujemo protiv u Hrvatskoj sve raširenije prakse da vlasnici i uprave medija teret svojih poslovnih promašaja svaljuju na zaposlenike. Presuda kojom se novinarima 'Glasa Istre' nameće radna obveza izjednačava štrajk s ratnim stanjem i Hrvatsku udaljuje od EU-a", navodi se u priopćenju.

Članovi sindikata ocjenjuju kako je sud "poslodavcu omogućio da nastavi izdavati novine uz rad kolega pod prisilom te korištenjem 'u bunkeru' pohranjenih ranijih radova novinara i fotoreportera".

U priopćenju se navodi i da se "Glas Istre" na temelju dugogodišnjeg ugovora može neometano koristiti svim sadržajima iz "Novog lista" i sve njegove sadržaje, pa i cijele stranice, objaviti kao svoje.

"Mi to ne možemo spriječiti jer nas obvezuje trogodišnji rok socijalnog mira koji nam je zajamčio većinski vlasnik", navode u priopćenju sindikalne podružnice.

"U takvim uvjetima poziv naših kolega čitateljima da za vrijeme štrajka ne kupuju 'Glas Istre' nije samo oblik sindikalne borbe, nego i korektno upozorenje onima radi kojih se novine i rade da u ambalaži 'Glasa Istre' ne trebaju očekivati uobičajeni sadržaj. Pa, kad već mi nemamo mogućnost izbora, čitatelji mogu birati", stoji na kraju priopćenja koje su potpisali glavni sindikalni povjerenici podružnica Sindikata novinara Hrvatske Nenad Miculinić, Sindikata grafičara Hrvatske Slaven Brkljačić i Nezavisnog sindikata Nenad Rašković.

(Hina) xpp yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙