FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Parizu prosvjedi protiv dolaska Hu Jintaa

Autor: vrad
PARIZ, 4. studenog 2010. (Hina/AFP) - Između 300 i 400 ljudi prosvjedovalo je u Parizu u četvrtak, prvog dana državnog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaa Francuskoj, tražeći poštovanje ljudskih prava u Kini i oslobađanje dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2010., kineskog disidenta Liu Xiaoba.

Prosvjednici su se okupili u blizini Eiffelova tornja, nedugo nakon dolaska kineskog predsjednika kojega je u zračnoj luci Orly uz veliku pompu dočekao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Prosvjednici, kojih je većina nosila zabranjene zastave Tibeta i Xinjianga, dviju kineskih pokrajina u kojima Peking strogo nadzire tibetansku i ujgursku manjinu, poslije su došli do kineskog veleposlanstva koje je štitio velik broj pripadnika redarstvenih snaga.

"Hu Jintao lažac", "Hu Jintao idi kući" i "Zustavite pokolj", uzvikivali su prosvjednici koji su usto pjevali vjerske pjesme i molili se.

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International pridružila se prosvjedima, zajedno s nekolicinom pripadnika vjerskog pokreta Falun Gonga.

Trodnevni posjet kineskog predsjednika Parizu trebao bi izgladiti nesporazum nastao 2008. zbog nemirnog prolaska olimpijskog plamena po Francuskoj i susreta Nicolasa Sarkozyja s Dalaj lamom. Prvog dana posjeta dvojica čelnika nazočila su potpisivanju nekoliko ugovora koji donose korist francuskoj industriji.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙