FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 suočen s pojačanim protekcionističkim pritiscima i napetostima oko valutnih tečajeva

Autor: gvla
ŽENEVA, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Globalnom gospodarstvu prijete "crni oblaci" pojačanih protekcionističkih pritisaka, upozorili su u četvrtak čelnici triju međunarodnih organizacija uoči summita 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20.

Ti su pritisci rezultat visokih stopa nezaposlenosti, makroekonomskih neravnoteža i napetosti vezanih uz valutne tečajeve, zaključili su generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy, glavni tajnik Organizacije za gospodarski razvoj i suradnju (OECD) Angel Gurria i glavni tajnik Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD) Supachai Panitchpakdi.

"Stabilnost trgovinskog sustava bit će dovedena u pitanje budu li kretanja valutnih tečajeva protumačena kao rezultat nastojanja da se tečajnom politikom osigura prednost u odnosu na konkurenciju", ističe se u sažetku njihovog izvješća sastavljenog na zahtjev G20 povodom summita koji će idućeg tjedna biti održan u Seulu.

WTO prognozira pak da će se obujam izvoza u svijetu oporaviti u ovoj godini po rekordno visokoj stopi od 13,5 posto. U proteklim je pak mjesecima trgovina, inače motor i zrcalo oporavka, usporila a ugrožavaju je neizvjesnosti u gospodarstvu i protekcionizam, upozoravaju u toj međunarodnoj organizaciji.

U izvješću o trgovini WTO je konstatirao da su članice G20 u razdoblju od lipanjskog summita u Torontu nastavile pokazivati suzdržanost kada je u pitanju uvođenje novih ograničenja za trgovinu.

Tako su članice G20 pojačano uvodile nove mjere, ali nešto sporijim tempom nego ranije. Nove mjere obuhvatile su pritom 0,3 posto uvoza u članice G20, odnosno 0,2 posto ukupnog svjetskog uvoza.

U razdoblju od izbijanja financijske krize 2008. do danas te mjere s obzirom na njihovu postojanu akumulaciju sada obuhvaćaju 1,8 posto uvoza u G20. Dosad ih je ukinuto tek 15 posto.

"To nije dovoljno. Vlade članica G20 moraju dati prioritet njihovom uklanjanju", ističu Lamy, Gurria i Panitchpakdi.

Što se tiče izravnih stranih ulaganja, UNCTAD i OECD ističu da se zemlje G20 odupiru protekcionizmu, pri čemu je većina poduzetih mjera u razdoblju od prošlog summita cilja na pojednostavljenje i poticanje protoka ulaganja.

Pritom je UNCTAD potvrdio važeću prognozu o stagnaciji globalnog protoka izravnih stranih ulaganja u ovoj godini na oko 1.200 milijardi dolara, što je još uvijek 25 posto ispod prosjeka u razdoblju od 2005.-2007., tri godine prije izbijanja krize. Oporavak se ne nazire, upozoravaju u UNCTAD-u.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙