FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pučki pravobranitelj upozorava na brigu o beskućnicima

Autor: amat
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je danas dopis Ministarstvu zdravstva, svim županijama i gradonačelnicima četiri najveća grada u kojem podsjeća da pred nadolazeću zimu beskućnicima treba osigurati kvalitetniji smještaj i bolji pristup pravima iz socijalne skrbi.

Podsjećajući da je Europski parlament 2010. proglasio godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Malčić preporučuje da bi se u svim sredinama tijekom zime trebao osigurati prostor za cjelodnevni boravak i noćenje beskućnika.

Beskućnicima koji zbog svojevrsnog stila življenja ne žele biti u prihvatilištu ili ustanovama socijalne skrbi treba osigurati tople napitke, obroke i deke te psihosocijalnu pomoć putem volontera koji bi ih pokušali uvjeriti da je smještaj u prihvatilištu za njihovu dobrobit, ističe pučki pravobranitelj.

Dodaje da se u postojećim zakonskim okvirima ne jamči kontinuitet djelovanja udruga koje se bave zbrinjavanjem i promicanjem prava beskućnika jer njihovo financiranje nije ušlo u sustav socijalne skrbi.

Također, usluge smještaja i socijalnog rada s beskućnicima nisu propisane zakonom kako bi bile dostupne svim beskućnicima na području cijele države. Kao pozitivan primjer Malčić je naveo grad Zagreb koji intenzivno radi na poboljšanju usluga beskućnika i planira otvorenje novog prihvatilišta.

Kako bi područje zaštite beskućnika ubuduće bilo preciznije uređeno pučki pravobranitelj predlaže da se beskućništvo definira kao stanje u kojem se nalaze ljudi ili obitelji koji nemaju mogućnost adekvatnog stanovanja, odnosno koji žive u nestandardnim objektima koji se ne mogu smatrati domom ili žive "na ulici" a nemaju regulirano prebivalište ili boravak u mjestu gdje žive.

Smatra da bi zakonom trebalo izrijekom propisati njihova prava poput prava na prihvat u skloništu ili prihvatilištu, gdje će uz stvari neophodne za život imati okupacijske aktivnosti i zdravstvene preglede te ostvarivati prava na jednokratne novčane pomoći, primjerice za izradu osobnih isprava.

Malčić predlaže i da se njihova zaštita osigurava na županijskoj razini te da se obitelji s maloljetnom djecom koje završe "na ulici" ne razdvajaju.

"Stoga je potrebno ubrzati izradu Strategije socijalnog stanovanja, koja je trebala biti već dovršena", ističe pučki pravobranitelj, predlažući da se probleme ove socijalno najosjetljivije skupine građana riješi kao u zemljama Europske unije.

(Hina) xam yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙