FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga Ljerke Schiffler o Matiji Frkiću Krčaninu

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Prvu sintetsku knjigu o teologu i filozofu Matiji Frkiću Krčaninu na hrvatskome jeziku znanstvene savjetnice Ljerke Schiffler objavili su krčko i riječko Povijesno društvo.

Matija Frkić rodio se u Krku 1583. godine. U red franjevaca konventualaca ušao je 1599., nakon čega je otišao u Italiju, gdje je studirao filozofiju i humanistiku u Bergamu, Padovi i Rimu.

U Zavodu sv. Bonavneture u Rimu (Collegium Romanum) doktorirao je 1611., u Padovi je 1630. postao profesor teologije, koju predaje do 1655. Umro je u Padovi 1699.

Autorica ističe da se Frkića smatra jednim od najvećih skotista 17. stoljeća, proučavatelja života i doktrine D. Skota u europskim dimenzijama, tumača Aristotelova i peripatetičkog učenja te vrsnog poznavatelja i sljedbenika antičke filozofske tradicije, kršćanske filozofije i teologije.

Tematika njegova opusa obuhvaća široka pitanja i nove probleme filozofsko-teološkoga, povijesnoga, znanstvenoga, književnoteorijskoga, filološkoga, polemičkog i komentatorskog područja, napominje autorica i dodaje da je u knjizi predočen i pregled dosadašnjih rezultata hrvatske i inozemne historiografije o njegovu plodnom opusu.

U tumačenju raznorodnih komponenata složenoga i filozofski slojevitoga Frkićeva opusa nastoji se analizirati mjesto i značenje njegova opusa u hrvatskoj filozofskoj, dijelom i teološkoj, te književnoj baštini i kulturnoj povijesti, navodi Schiffler u knjizi "Matthaeus Ferchius Veglensis/Mattheo Ferchio Veglense/Matija Frkić Krčanin 1583.-1699.".

Napominje kako joj je bila namjera skrenuti pozornost na potrebu daljnjih povijesnokritičkih produbljenih uvida, analiza i vrednovanja pojedinih segmenata bogatoga korpusa hrvatskoga kulturnopovijesnog naslijeđa.

(Hina) xta ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙