FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS podržava stajališta guvernera Rohatinskog

Autor: rkor
ZAGREB, 2. studenog 2010. (Hina) - HSLS podržava stajališta guverenera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog i njegovu procjenu da je Hrvatska ušla u fazu stagnacije, posebice stoga što su se njegove analize i upozorenja do sada uvijek pokazale ispravnima, ističe predsjednik te stranke Darinko Kosor u današnjem priopćenju.

"Izjave guvernera Rohatinskog uzimamo s punom ozbiljnošću te smatramo da je on jedina osoba koja može odrediti pravi put izlaska iz teške gospodarske krize", naglašava Kosor podsjećajući da je HSLS od početka godine upozoravao na neodrživost situacije u kojoj je Hrvatska podijeljena na "proračunsku" i "tržišnu". Upravo je u "tržišnoj" Hrvatskoj u posljednjih godinu dana izgubljeno oko 100 tisuća radnih mjesta, navodi.

HSLS je u ožujku otvorio pitanje primjene nužnih gospodarskih mjera te izglasavanja rebalansa državnog proračuna, upozoravajući na ozbiljnost situacije, ali naši prijedlozi, ističe Kosor, nisu naišli na razumijevanje tadašnjih partnera.

Kaže kako je HSLS prvi podržao vladine mjere gospodarskog oporavka i očekivao da će te mjere i potrebni rezovi biti vidljivi u rebalansu proračuna, "no nažalost, nije se dogodilo ništa". Kosor dodaje da je HSLS stoga i istupio iz vladajuće koalicije.

Guverner Rohatinski je prošlog ponedjeljka u Šibeniku ocijenio da se može očekivati stagnacija u 2011. i kako je bitno smanjiti proračunski deficit te potaknuti rast investicija u proizvodnju za izvoz. Podsjetio je kako je HNB, kad je prijetio moratorij za vanjske obveze, reagirao otpuštanjem trećine raspoloživih deviznih sredstava jer je alternativa bila obratiti se MMF-u. "I vlada i ja mislili smo da to nije potrebno i da iz krize možemo izići vlastitim snagama, ako slušamo preporuku struke. U sličnoj situaciji opet bih učinio isto, no mislim da je to tada bila greška", rekao je.

(Hina) pp/xrkor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙