FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 31. listopada

Autor: kgab
ZAGREB, 31. listopada 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 31. listopada.

BRAZILIJA - Drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu. Brazilci biraju nasljednika popularnom predsjedniku Inaciju Luli da Silvi kojemu ustav brani treću kandidaturu, no koji je u osam godina vlasti Brazil učinio osmim svjetskim gospodarstvom i svojom rekordnom potporom učinio sve da pridonese pobjedi kandidatkinje svoje Radničke stranke, 62-godišnjoj Dilmi Rousseff, bivšoj predstojnici njegova ureda. Rousseff je zadnjih dana kampanje znatno povećala prednost pred protukandidatom Joseom Serrom na 52 posto prema 37 posto.

ABIDJAN - Birači Obale Bjelokosti izaći će na povijesne predsjedničke izbore kojima bi se trebalo okončati desetljeće krize u državi, započete državnim udarom na Božić 1999., što se nastavilo neuspjelim pučem iz 2002., a završilo podjelom zemlje. U 50 godina neovisnosti ta bivša francuska kolonija, a danas prvi svjetski proizvođač kakaa, prvi put je spremna za otvorene i pravične izbore. Snage će odmjeriti trojica političara koji dominiraju političkom scenom otkako je 1993., umro "otac nacije", Felix Houphouet Boigny. To su bivši oporbeni vođa Laurent Gbagbo (65), prvak Demokratske stranke Henri Konan Bedie (76) i bivši premijer Alassane Ouattara (68), predsjednik stranke Okupljanje za republiku (RDR).

LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel boravi u Londonu na neformalnom sastanku s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Merkel i Cameron bi trebali razgovarati o skorom summitu NATO-a u Lisabonu i idućem sastanku 20 vodećih svjetskih gospodarstava koji će se održati 11. i 12. studenog u Seulu.

MOSKVA - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u posjetu Rusiji.

Dežurni:

Noć: Maša Taušan

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙