FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

PEKING - Kineski grad Xianyang inovativnim je načinom odlučio potaknuti svoje stanovnike da ulice održe čistima - vlasti plaćaju pet fena (šest lipa) za svaki podignuti opušak. Akcija je pokrenuta u rujnu i dosad je prikupljeno sedam milijuna opušaka, objavio je list China Daily. Gradska uprava zauzvrat je isplatila nagradu za dva milijuna opušaka, a za pet je još dužna. "Kampanja je pokrenuta u sklopu nastojanja da naš grad učinimo čišćim, civiliziranijim i da upozorimo na opasnosti od pušenja", rekao je dogradonačelnik Hou Xi'an. Rekorder je čovjek koji je predao 7500 opušaka, sve odjednom. Međutim, kako piše mjesni tisak, mnogi varaju noseći svoje opuške, ili ih vade iz smeća, kako bi dobili nagradu. Bez obzira na to, akcija se ocjenjuje jako uspješnom.

COLUMBUS - Najveća zmija koja je živjela u zatočeništvu uginula je u zoološkom vrtu u Columbusu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Mrežasti piton (Python reticulatus) dug 7,5 metara, težak 135 kilograma i star 18 godina iz zoološkog vrta u Columbusu, gdje se nalazio od 2007., službeno je bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća zmija u zatočeništvu. Uginuo je od tumora, priopćio je zoološki vrt. Mrežasti pitoni najdulja su vrsta zmija i reptila. Najveći poznati mrežasti piton, dug 10 metara, ubijen je 1912. u Indoneziji.

NEW YORK - Američka pjevačica Mariah Carey obznanila je u četvrtak da ona i njezin suprug, rapper Nick Cannon, očekuju prvo dijete. "Da, istina je. Još je rano, rođenje djeteta očekujemo u proljeće", rekla je dobitnica nagrada Grammy za televiziju NBC Today Show. Također je priznala da je imala spontani pobačaj nedugo nakon što se udala za Cannona 2008. Svoj 13. album "Merry Christmas II You" Carey treba lansirati idući tjedan. U 20-godišnjoj pjevačkoj karijeri Carey je prodala više od 200 milijuna albuma, a 18 puta njezina je pjesma bila prva na popisu najslušanijih u Sjedinjenim Državama.

MOSKVA - Ruski televizijski kanal STS prikazao je skeč koji parodira predsjednika Dimitrija Medvedeva i njegove praznike u "dači", javile su agencije, podsjećajući da je humor na račun ruskih dužnosnika potpuno iščeznuo od kada je na vlasti od 2000. do 2008. bio Vladimir Putin koji je potpuno zavladao medijima. U skeču, Medvedev, u košulji i hlačama podvrnutih rukava i nogavica, uzaludno pokušava uživati sa svojom suprugom Svetlanom jer ih tjelesni čuvari stalno prekidaju. Na kraju šef države otkrije da ni ptičice koje "tako slatko poje" nisu prave, već se radi o orkestru sakrivenom iza jedne ograde na koju su postavljene nadzorne kamere. "Pa mi smo ovdje od vremena Leonida Brežnjeva", objašnjava u skeču jedan od sigurnjaka, aludirajući na bivšeg vođu nekadašnjeg SSSR koji je obožavao lov i čiji su lovački "podvizi" uspješno bili orkestrirani od zaduženog osoblja. Medvedev se dobro nasmijao pogledavši skeč, objavivši ga na svom profilu na Twitteru (http::/twitter.com/kremlinrussia). Prema riječima glasnogovornice Kremlja Natalije Timakove, ruski predsjednik "se zna našaliti na vlastiti račun".

LONDON - Iznimno rijedak kostim Dartha Vadera naći će se idući mjesec na aukciji a očekuje se da će postići cijenu i do 365.000 dolara, rekla je aukcijska kuća Christie's. Smatra se da su glavni dijelovi kostima iz 1980., među kojima su kaciga i i maska, bili napravljeni upravo za drugi nastavak serijala Ratova zvijezda "Imperija uzvraća udarac", dodala je aukcijska kuća. Kostim će biti glavni predmet na aukciji predmeta popularne kulture 25. studenog u Londonu. Darth Vader, jedna od najprepoznatljivijih i najzloćudnijih likova u povijesti filma, imao je središnju ulogu u priči o "Ratovima zvijezda", kultnom filmskom serijalu Georgea Lucasa. "Iako su bilješke o kostimima napravljenim i korištenim za prvu trilogiju Ratova zvijezda ograničene, kaciga, maska i pokrivala za ramena iz ovog primjerka imaju porijeklo koje vodi do filmskih studija u vrijeme produkcije filma", rekao je Christie's. Kostim je sadašnji vlasnik, privatni kolekcionar iz SAD-a, kupio 2003. i prvi je cjeloviti kostim ponuđen na aukciji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙