FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Japan pozvali na pronalaženje novih izvora rijetkih metala

Autor: dhai
HONOLULU / WASHINGTON, 28. listopada 2010.(Hina) - Sjedinjene Američke Države i Japan objavili su u četvrtak da svijet mora pronaći nove izvore rijetkih metala nakon "poziva na buđenje" iz Kine i nedavnog prekida isporuke tih metala Japanu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i njezin japanski kolega Seiji Maehara izjavili su to nakon sastanka na Havajima.

"Raspravljali smo i o rijetkim metalima. To nisu elementi ključni za industrijsku proizvodnju samo u Japanu i SAD-u, nego i u zemljama diljem svijeta. (...) Podupiremo kinesku izjavu da će nastaviti normalnu trgovinu tim materijalima, ali mislim da cijeli svijet mora tražiti nova nalazišta rijetkih metala kako bi se zaštitila važna proizvodnja", izjavila je Clinton nakon sastanka, priopćio je State Department.

"Ministar i ja smo svjesni da će naše zemlje i drugi morati tražiti dodatne izvore opskrbe. To je u našem interesu komercijalno i strateški, ti su metali po definiciji rijetki, ali ima ih i u drugim zemljama", dodala je Clinton.

Japan se žali da mu je Kina, koja nadzire više od 95 posto svjetske opskrbe rijetkim metalima, prekinula isporuku tih metala tijekom spora zbog uhićenja kapetana kineskoga ribarskog broda.

Kineski premijer Wen Jiabao ustvrdio je ovoga mjeseca da se Kina neće koristiti rijetkim metalima kao "pregovaračkim ulogom", a visoki kineski dužnosnik to je ponovio u četvrtak.

No, Kina ističe da su joj pričuve smanjile i da smanjuje izvozne kvote za 40 posto u ovoj godini. Rijetki metali služe za izradu proizvoda visoke tehnologije, kao što su računalne komponente i hibridni automobili. U rijetke metale spada 17 kemijskih elemenata, među kojima su skandij, itrij i 15 lantanoida.

Za Clinton su Havaji prva postaja dvotjedne azijsko-pacifičke turneje tijekom koje će posjetiti sedam zemalja i sudjelovati na sastanku na vrhu čelnika jugoistočne i istočne Azije u Hanoju.

Snažna reakcija Kine na uhićenje kapetana ribarskoga broda uznemirila je mnoge zemlje u regiji pa se očekuje da će Clinton tijekom turneje potvrditi da će SAD zadržati snažnu nazočnost u Aziji i na Pacifiku.

Clinton će posjetiti i Kinu, gdje će razgovarati i o planovima da kineski predsjednik Hu Jintao u siječnju 2011. posjeti Washington.

Američki State Department najavio je u srijedu da će Clinton tijekom svojega šestog posjeta Aziji "poslati snažnu poruku o američkom angažmanu na mnogim strateškim, političkim i multilateralnim pitanjima u regiji".

Državna tajnica će na Havajima održati govor o američkoj strategiji, postignućima i budućim postupcima u azijsko-pacifičkoj regiji.

Iz Honolulua Clinton će otputovati na pacifički otok Guam, gdje će se obići američke postrojbe razmještene na tomu poluautonomnom američkom teritoriju.

Zatim će posjetiti Vijetnam, a u Hanoju će umjesto predsjednika Baracka Obame sudjelovati na sastanku na vrhu zemalja istočne Azije 30. listopada. U Hanoju će održati i mnoge bilateralne sastanke na visokoj razini.

Nakon toga, Clinton će otputovati na kineski otok Hainan, gdje će se sastati s kolegom u Vijeću za strateški i ekonomski dijalog SAD-a i Kine, državnim vijećnikom Daijem Bingguom. Glavne teme razgovora bit će odnosi dviju zemalja, pripreme za sastanke skupine G-20 i APEC-a te posjet kineskog predsjednika SAD-u, najavio je State Department.

U Kambodži će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima i sudjelovat će u projektima civilnog društva na kojima je SAD angažiran, kao što je Peace Corps.

Iz Kambodže američka državna tajnica otputovat će u Maleziju, u prvi posjet toj zemlji. Ondje će s premijerom Sayem Najibom razgovarati o odnosima dviju zemalja te o mnogim drugim pitanjima, poput proliferacije, političke koordinacije i strategije.

Zadnje postaje njezine azijsko-pacifičke turneje bit će Papua Nova Gvineja i Novi Zeland.

U Papui Novoj Gvineji Clinton će razgovarati o nedavnom pronalasku nafte i plina u toj zemlji, a u Wellingtonu, na Novom Zelandu, potvrdit će prijateljske odnose nakon 25 godina.

Prije povratka u Washington Hillary Clinton će se zaustaviti u Australiji i Američkoj Samoi kako bi upozorila na pojačani angažman SAD-a u azijskoj pacifičkoj regiji.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙