FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: Reforme možda nisu dobre za moju popularnost, ali jesu za Sloveniju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. listopada 2010. (Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će, bez obzira na domaće kritike, odlučno nastaviti sa strukturnim reformama potrebnim za konačan izlazak iz krize te je ocijenio da proces ekonomskog oporavka dobro teče.

Štoviše, Pahor je najavio da će ekonomske reforme ubrzati bez obzira na to što nailaze na protivljenje javnosti, zbog čega istraživanja pokazuju stalan pad popularnosti njegove vlade te odlučno zanijekao mogućnost svoje ostavke.

"Sloveniji ide relativno dobro", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. Dodao je da se po novim podacima Slovenija, prema indeksu gospodarske klime i indeksu gospodarskog povjerenja, nalazi ispred većine država u Europskoj uniji i euro-zoni, a da je unatoč krizi iz zadnjih godina održala socijalnu stabilnost i sposobnost društvenog dijaloga bez većih sukoba.

"Sada ulazimo u 'drugo poluvrijeme' i razdoblje kad je glavnina krize iza nas. Ubrzat ćemo tempo i proširiti frontu strukturnih reformi", rekao je Pahor. Dodao je da će njegova vlada unatoč protivljenju dijela javnosti ove godine dovršiti mirovinsku reformu i reformu tržišta rada, a uz reformu zdravstvenog sustava planiranu za iduću godinu sada će početi i reformu sustava plaća u javnom sektoru, te opsežnu reformu poljoprivredne politike.

"Ubrzavanje i proširivanje reformi možda neće biti dobro za moju vladu, ali će biti dobro za Sloveniju pod pretpostavkom da ona to izdrži", rekao je slovenski premijer.

Pahor je istaknuo da reformama želi učvrstiti ekonomsku i društvenu sposobnost zemlje da se odupre mogućim novim globalnim krizama, te je tako približiti Njemačkoj i drugim europskim državama koje su prve pokrenule protukrizne mjere i najodlučnije ih provode, pa zato mogu računati da će iz krize izaći najbrže i najuspješnije.

Pahor je naglasio da da ga pri tome ne zanima osobna popularnost nego dobrobit države, te ponovio kako sebe smatra dobrim kriznim menadžerom.

Na pitanja novinara Pahor je odlučno zanijekao pretpostavke da bi zbog aktualnih političkih i gospodarskih afera, u jednu od kojih je bila upletena i njegova donedavna šefica kabineta Simona Dimic, morao razmišljati o ostavci ili o padu vlade ili da bi tako morao postupiti zbog upitnih rezultata reformi.

Pahor je među ostalim najavio da će Slovenija s Njemačkom do kraja ove godine dovršiti pregovore o posebnom sporazumu o suradnji na ekonomskom, političkom, znanstvenom i drugim područjima. Cilj sporazuma o kojemu se još pregovora jest približavanje i povezivanje s važnom europskom zemljom koja najodlučnije provodi antirecesijske i protukrizne mjere, istaknuo je slovenski premijer.

Na pitanje što misli o mjerama za promjenu Lisabonskog ugovora koje su predložili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy Pahor je rekao da je potreban otvoreni razgovor o povećanju učinkovitosti Europske unije, ali da pri tome valja voditi računa da je Europska unija zajednica s 27 članica sa svim njihovim različitostima koje se ne smije ugroziti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙