FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro bivši argentinski predsjednik Nestor Kirchner (dulje)

Autor: vkla
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Bivši argentinski predsjednik Nestor Kirchner, suprug sadašnje predsjednice Cristine Fernendez de Kirchner i njezin prethodnik na dužnosti, umro je u srijedu od srčanog udara.

Nestor Kirchner (60) obnašao je dužnost argentinskog predsjednika od 2003. do 2007. godine i očekivalo se da bi sljedeće godine ponovno natjecati za predsjedničku dužnost, nakon što mu supruzi istekne mandat.

Umro je u svom domu u El Calafateu, u Patagoniji, 2800 kilometara od Buenos Airesa.

"Bila je to iznenadna smrt. Službeno liječničko izvješće tek se očekuje", kazao je Kirchnerov osobni liječnik Luis Buonomo čije riječi prenosi dpa. Kirchner je početkom godine dvaput bio podvrgnut širenju srčanih arterija. Nakon udara brzo je prevezen u lokalnu bolnicu, gdje su ga liječnici bezuspješno pokušali oživjeti.

Kirchner se u trenutku smrti nalazio na dužnosti predsjednika Saveza južnoameričkih država (UNASUR), i namjeravao se, prema najavama, kandidirati na argentinskim predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Za predsjednika države bio je izabran 2003. i imao važnu ulogu u gospodarskom oporavku zemlje nakon velike krize 2001-02 i mnogi mu pripisuju zasluge u borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti, piše Reuters.

Njegova supruga, koju je upoznao u nemirnim 70-im na pravnom fakultetu, bila mu je bliska savjetnica tijekom mandata od 2003. do 2007. Kada ga je naslijedila u prosincu 2007., on je njoj postao jedan od ključnih gospodarskih savjetnika.

Kirchner i njegova supruga u svojim uzastopnim predsjedničkim mandatima pojačali su držvnu kontrolu nad gospodarstvom, intervenirajući na financijskom tržištu i tržištu žita, a također su održavali i kontrolu cijena. Kirchner je bio sklon gorljivim govorima začinjenim ljevičarskom retorikom i glasnim kritikama političkih protivnika. Predsjednički bračni par uživao je u Argentini veliku popularnost.

Argentinska vlada održat će kasnije tijekom dana izvanrednu sjednicu u Buenos Airesu.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙