FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupska sinoda za Bliski istok traži kraj izraelske okupacije

Autor: vrad
VATIKAN, 23. listopada 2010. (Hina/AFP) - Posebna biskupska sinoda za Bliski istok koju je Papa sazvao u Vatikanu, zatražila je u subotu da se završi izraelska okupacija arapskih područja i upozorila da se židovska država u obrani politike kolonizacije ne može pozivati na Bibliju.

"Građani bliskoistočnih zemalja pozivaju međunarodnu zajednicu, osobito UN, da se iskreno zauzme za uspostavu pravednog i konačnog mira u regiji" koji nije moguć ako se "ne završi (izraelska) okupacija arapskih teritorija", istaknuli su biskupi, glavnina kojih dolazi s Bliskog istoka, nakon dvotjedne sinode u Vatikanu.

Izrael se ne može pozivati na pojam "Obećane zemlje" koji se spominje u Bibliji kako bi "opravdao povratak Židova u Izrael i protjerivanje Palestinaca", rekao je grkokatolički melkitski nadbiskup Newtona (SAD), msgr. Cyrille Salim Bustros, predsjednik povjerenstva za poruku sinode, na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu.

Prelati s tog područja zahvaćenog sukobom, kolijevke kršćanstva, gdje kršćanima prijeti nestanak, pobrojali su sve posljedice izraelske okupacije koja uglavnom pogađa palestinski narod: "ograničena sloboda kretanja, zid i vojne kontrolne točke, politički zatvorenici, uništavanje kuća, ometanje gospodarskog i društvenog života i tisuće izbjeglica".

Nakon završetka okupacije "palestinski narod moći će imati neovisnu i suverenu domovinu u kojoj će živjeti u dostojanstvu i sigurnosti", rekli su u poruci na arapskom jeziku.

Izrael će pak "moći uživati u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica", dodaju.

"Sveti grad Jeuzalem moći će steći pravedan status koji će uvažavati njegovu posebnost, svetost i vjersku baštinu, za svaku od triju religija: židovsku, kršćansku i muslimansku", rekli su još, izrazivši "nadu da će rješenje s dvjema državama postati stvarnost i neće biti tek puki san".

Prelati su usto naglasili da "biblijska i teološka razmišljanja ne mogu biti instrument kojim će se opravdavati nepravde".

"Mi, kršćani, ne možemo više govoriti o zemlji obećanoj židovskom narodu", što je pojam koji se spominje u Starom zavjetu, budući da je to "obećanje" dokinuto "Kristovim dolaskom", koji je od cijele Zemlje načinio "Božje kraljevstvo", rekao je msgr. Bustros pred novinarima.

Patrijarsi i biskupi Istočnih crkava osudili su "nasilje i terorizam bez obzira odakle dolazili i svaki vjerski ekstremizam", kao i "svaki oblik rasizma, antisemitizma, protukršćanstva i islamofobije".

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙