FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SPACEPORT AMERICA

Britanski milijarder Richard Branson, vlasnik Virgin Galactica, okružen stotinama budućih astronauta, otvorio je u petak u New Mexicu pistu prve "svemirske zračne luke" odakle će već 2012. polijetati turisti u svemir. "Ovo je početak novog svemirskog doba i ponosni smo da smo zaslužni za tu novu etapu povijesti", izjavio je živahni milijarder po dolasku u Spaceport America, futuristički kompleks koji potpisuje arhitekt Norman Foster, podignut usred pustinje u New Mexicu. Richard Branson predstavio je prisutnima Sama, jednog od svojih sinova, koji će ga pratiti na prvom letu Virgin Galactica u svemir, predviđenom za početak 2012., na koji kani povesti i roditelje. "Iz ove će baze nedvojbeno svakodnevno polijetati brodovi s turistima u svemir, ali i oni sa znanstvenicima", kazao je Branson.

WASHINGTON

Arktik se nastavlja zagrijavati nevjerojatnom brzinom, čime utječe na stanovništvo i ekosustave te na klimu u najnaseljenijim područjima sjeverne polutke, stoji u redovnom godišnjem izvješću američke vlade o toj temi. Grenland bilježi rekordno visoke temperature, topljenje leda i smanjenje površina pod ledom, zaključila je međunarodna ekipa od 69 znanstvenika u izvješću "Arctic Report Card". Stanjuje se debljina plutajućih santi, a ove je godine Arktik bio najkraće pod snijegom u posljednje 44 godine, otkako se obavljaju mjerenja.

WELLINGTON

Britanski glumac Martin Freeman tumačit će Bilba Bagginsa, glavnog junaka "Hobita" J.R.R. Tolkiena, kojega će za veliki ekran adaptirati novozelandski redatelj Peter Jackson, izjavio je redatelj u petak. Martin Freeman (39) glumio je u nekoliko filmskih uspješnica među kojima "Ja u ljubav vjerujem" i "Vodič za autostopere kroz galaksiju" a posebno je poznat po ulozi duhovitog službenika u kultnoj britanskoj tv seriji "U uredu" Rickyja Gervaisa. "Rijetko se događa u karijeri da sretnete glumca za kojega znate da je rođen za neku ulogu a to se dogodilo kad sam sreo Martina", kazao je Peter Jackson u priopćenju. "Inteligentan je, smiješan, nepredvidljiv i hrabar... baš kao Bilbo", dodao je on. Snimanje "Hobita", filma u dva nastavka koji pripovijeda što se dogodilo prije "Gospodara prstenova", počet će u veljači no o mjestu snimanja još nije odlučeno.

BRUXELLES

Svaki osmi mladi Europljanin susreo se na internetu s uznemirujućim sadržajima, primjerice seksualnim ili porukama mržnje, pokazuje istraživanje europske mreže "Djeca EU-a online" iz kolovoza, čiji su rezultati objavljeni ovoga tjedna. Istraživanje je obuhvatilo 23.420 korisnika interneta u dobi od devet do 16 godina u 25 država članica EU-a. Postavljena su im pitanja o rizicima interneta kao što su pornografija, uznemiravanje, primanje seksualnih poruka, kontakti s nepoznatima, susreti sa strancima u stvarnom životu, primanje uvredljivih sadržaja i krađa osobnih podataka. Po istraživanju, na internetu je "uznemireno" bilo 12 posto ispitanika. "Većina djece nije spomenula probleme ili posebnu zabrinutost zbog interneta", kaže se u dokumentu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙