FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro Krešimir Piškulić, bivši predsjednik SABA RH

Autor: azel
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) priopćio je danas da je njegov predsjednik od 2004. do 2007. Krešimir Piškulić umro 17. listopada u Zagrebu.

Krešimir Piškulić rodio se 19. lipnja 1928. u Slovenskoj Bistrici u Republici Sloveniji. Gimnaziju i ekonomski fakultet završio je u Zagrebu. Bio je sekretar ilegalne grupe SKOJ-a Varaždinske gimnazije od 1941., a u NOB-u je sudjelovao od 1942. godine.

Bio je glavni direktor Radioindustrije Zagreb (RIZ) i Generalturista te predsjednik Diners cluba Jugoslavije. Bio je direktor predstavništva Privredne komore u Stockholmu i Predstavništva Turističkog saveza Jugoslavije u Saveznoj Republici Njemačkoj te pomoćnik direktora Zavoda za socijalno osiguranje Zagreb i pomoćnik direktora Vjesnika, stoji u priopćenju.

Tijekom Domovinskog rata radio je na prikupljanju pomoći za stradalo stanovništvo, koja je preko Crvenoga križa poslana u više mjesta.

Kao dugogodišnji predstavnik gospodarstva u inozemstvu, koristio se svojim znanjem kako bi "u tim krugovima afirmirao antifašističku Hrvatsku", stoji u priopćenju SABA. Osobito se angažirao na afirmaciji Hrvatske i njezina položaja u Drugome svjetskom ratu te njezine antifašističke borbe, a bio je potpredsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovca, ističe se u priopćenju i dodaje da se zauzimao "za istinu o Hrvatskoj u antifašističkom ratu i za skidanje objede nad narodom Hrvatske kao genocidnim".

"U međunarodnim relacijama borio se za objašnjenje karaktera Domovinskog rata i dao značajan doprinos istini o agresiji na Hrvatsku", priopćeno je danas iz SABA.

Ispraćaj Krešimira Piškulića bit će sutra u 13,50 sati na zagrebačkome Krematoriju.

(Hina) pp/xaš yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙