FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovran: počelo plenarno zasjedanje HBK

Autor: dsil
LOVRAN , 19. listopada 2010. (Hina) - Četrdeset i prvo plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) otvoreno je danas u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Na početku skupa članove HBK i goste pozdravio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, domaćin skupa. Podsjetio je da se ove godine proslavila 10. obljetnica osnutka Riječke nadbiskupije, podjele dotadašnje Riječko-senjske nadbiskupije na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Ocijenio je vrijednim pokrenute inicijative u nadbiskupiji tijekom protekle godine, nazvane Euharistijskom godinom, kao što su tjedna euharistijska klanjanja.

Predsjednik HBK, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić najavio je otvarajući skup da će se na njemu podnijeti izvještaj o sjednici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koja je u organizaciji Tajništva HBK i Zagrebačke nadbiskupije održana u Zagrebu. Bit će riječi i o pripremama za Dan obitelji, koji je u planu rada HBK za sljedeću godinu, govorit će se o dokumentu "Svećenička formacija" ili "Ratio fundamentalis nationalis Croatiae - Ratio studiorum" te o dokumentu o Kristovim vjernicima laicima koji priređuje Vijeće za laike.

Na zasjedanju HBK razmotrit će se organizacija Katoličkoga socijalnog tjedna, koji se treba održati 2011., izvješća komisija, vijeća i odbora HBK te izvješće o gradnji nove zgrade HBK u Zagrebu.

Nadbiskup Srakić najavio je da će se sudionicima zasjedanja obratiti i nadbiskup i tajnik Svete Stolice za odnose s državama Dominique Mamberti.

Predsjednik HBK posebno je pozdravio novog člana, pomoćnog biskupa zagrebačkog Miju Gorskoga i goste zasjedanja, biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića, predstavnika biskupske konferencije BiH, subotičkog biskupa Ivana Penzeša te srijemskog biskupa Đuru Gašparovića.

Plenarno zasjedanje HBK završava 21. listopada.

(Hina) xdsil ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙