FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuernberška sudnica pretvara se u muzej

Autor: djan
BERLIN, 19. listopada 2010. (Hina/dpa) - Sudnica u Nuernbergu u kojoj je po završetku Drugog svjetskog rata organizirano suđenje nacističkim vođama sljedeći će mjesec biti pretvorena u muzej i postati potpuno otvorena posjetiteljima.

Zgrada općinskog suda u Nuernbergu i njezina sudnica broj 600 odabrani su kao mjesto suđenja preživjelim nacističkim vođama iz simboličnih razloga, jer je Nuernberg bio domaćin velikih nacističkih skupova 30-ih godina prošlog stoljeća.

Postojeća gradska vlast na posljednjem katu suda upravo završava "interpretacijski centar" u kojem će posjetitelji moći vidjeti i saznati sve pojedinosti o tome kako je u Nuernbergu pokrenuto međunarodno kazneno pravosuđe. Sudnica 600 bit će sastavni dio toga centra.

Muzej će 21. studenoga službeno otvoriti Benjamin Ferencz, jedan od živućih tužitelja s nuernberškog suđenja. Uz njega će biti njemački i ruski ministri vanjskih poslova, Guido Westerwelle i Sergej Lavrov.

Sudnica 600 je nakon završetka Nuernberškog procesa služila kao američka vojna sudnica, a 1949. godine vraćena je njemačkom pravosuđu.

I prije otvorenja muzeja sudnicu je na godinu posjećivalo oko 20 tisuća znatiželjnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙