FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Sl. Broda vrijedan 30 milijuna eura

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 18. listopada 2010. (Hina) - U Slavonskome Brodu potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda iz sredstava državnoga proračuna i proračuna grada Slavonskoga Broda.

Time je omogućen početak realizacije toga projekta ukupne vrijednosti oko 29,65 milijuna eura. Više od polovine tog iznosa, 15,34 milijuna eura, osigurana je iz sredstava IPA pretpristupnog fonda Europske unije, država će namaknuti 12,3 milijuna eura, a grad Slavonski Brod oko dva milijuna eura.

Ugovore su potpisali državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac, gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara te direktor komunalnog poduzeća Vodovod Marko Blažević.

Državni tajnik Zdravko Krmek podsjetio je kako je iz pretpristupnog fonda IPA ukupno za vode osigurano 26,4 milijuna eura, a uz grad Sl. Brod kandidaturu su prošli i gradovi Drniš i Knin.

No kako smo imali spremno još projekata uspjeli smo dobiti još 21 milijun eura i za to smo kandidirali grad Sisak. Očekujemo da ćemo u idućih mjesec dana i službeno iz Bruxellesa za to dobiti potvrdu, kaže Krmek.

Za vodoopskrbni i sustav odvodnje grada Slavonskoga Broda projekt je od iznimnoga značaja. Po završetku 2014. godine još 4.300 novih stanovnika bit će izravno priključeno na voodopskrbnu mrežu, a gubici vode trebali bi se smanjiti za 20 posto. Trenutno je taj sustav niske funkcionalnosti, a gubici u mreži prema procjenama iznose 40 posto.

Izgradit će se i 36 kilometara nove kanalizacijske mreže kako bi se osiguralo priključenje gotovo deset tisuća novih stanovnika na kanalizacijsku sustav posebno u općinama Klakar, Gornja Vrba , Podcrkavlje i Bukovlje.

Slavonski Brod će dobiti i suvremeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Četrnaest milijuna eura vrijedan projekt Brod će svrstati među rijetke gradove u Hrvatskoj koji imaju uređaj za pročišćavanje s trećim stupnjem, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je zadovoljstvo jer će uz značajna poboljšanja u vodoopskrbi i odvodnji projekt značiti i potporu lokalnom gospodarstvu jer će na izvođenju radova sudjelovati i tamošnje građevinske tvrtke.

(Hina) xvruz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙