FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti

SARAJEVO - Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom je hollywoodskoj filmskoj divi Angelini Jolie zabranilo snimanje filma na području tog bosanskohercegovačkog enititeta. Donoseći tu odluku, federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac izjavio je u Sarajevu kako je ona uslijedila jer u njegovu ministarstvu nisu vidjeli izvorni scenarij filma što ga režira Jolie. Producentska kuća "Scout film" sukladno zakonu podnijela je zahtjev za formalno odobrenje snimanja filma koji je već izazvao veliku pozornost u cijelom svijetu prije svega zbog same Angeline Jolie, no u Sarajevu drže kako bi preduvjet za dopuštenje snimanja bio da oni dobiju scenarij i ocijene njegovu podobnost s obzirom da je riječ o priči vezanoj za ratna zbivanja u BiH. "Oni dakle nemaju odobrenje za snimanje filma u BiH, odnosno imat će ga ako dostave scenarij u kojem priča nije ovakva kakvu mi danas znamo iz onoga što su izjavili ljudi koji su scenarij pročitali", pokušao je objasniti svoju odluku ministar Grahovac. Odluku o zabrani on je donio nakon što su to od njega zatražile predstavnice udruge "Žene-žrtve rata" koja okuplja Bošnjakinje što tu tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima. Iako nisu vidjele scenarij, predstavnice te udruge tvrde kako je njegova bit odnos između Bošnjakinje koju je silovao srpski vojnik i koja se potom u njega zaljubljuje. Sama Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi "Žene-žrtve rata" moleći njene članice da ne donose zaključke prije nego što vide film. Također je iskazala spremnost da se sastane s članicama te udruge i s njima razgovara o sadržaju filma no one su to odbile.

VARAŽDIN - Varaždinska policija je pronašla kradljivce kartonske makete policajca u Presečnom, izvijestila je Policijska uprava varaždinska. Maketa policijskog službenika, postavljena radi prevencije u prometu, ukradena je predvečer 27. kolovoza ove godine na državnoj cesti u Presečnom. Vozeći se u svadbenoj povorci, 20-godišnjak je, ugledavši maketu, zaustavio vozilo, a 30-godišnji suvozač uzeo ju je i stavio u vozilo. Nastavili su vožnju prema Varaždinu do restorana gdje se održavala svadbena svečanost. Obojica su kazneno prijavljena zbog krađe, navodi varaždinska Policijska uprava u redovitu izvješću.

MOSKVA - Guverner jedne od ruskih pokrajina svojim je "tweetom" o glistama posluženim u salati na primanju u Kremlju razljutio jednog od pomoćnika predsjednika Medvedeva koji je u srijedu rekao da bi taj dužnosnik trebao biti opozvan zbog "idiotizma". Dmitrij Zelenin, guverner Tverskog okruga sjeverozapadno od Moskve, napisao je na svom blogu na društvenoj mreži Twitter da je uz govedinu na ručku u čast posjeta njemačkog predsjednika Christiana Wulffa u utorak poslužena "salata sa živim glistama". Svom je "postu" priložio sliku salate na kojoj se jasno vidi glista koja gmiže uz rub tanjura. "Trebao bih svojim kolegama odvjetnicima preporučiti da uvedu zakonsku mogućnost otpuštanja guvernera zbog idiotizma", rekao je pomoćnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku Sergej Prihodko novinskoj agenciji RIA. Zelenin, koji je u međuvremenu uklonio prijepornu poruku i sliku, u originalnom "tweetu" je s očitom ironijom napisao da je to "bio vrlo poseban način da se pokaže da je salata svježa".

ŽENEVA - Divovska bušilica u petak će završiti probijanje tunela dugog 57 km, 2.000 metara ispod zemlje usred švicarskih Alpi, što će pružiti veliki poticaj europskom željezničkom prometu. Radovi na najdužem tunelu na svijetu traju gotovo 15 godina pri čemu je iskopano 13,5 milijuna m prostornih stijena. Tijekom tih godina, smrtno je stradalo osam zaposlenih na tom gradilištu, na kojem je radilo ukupno oko 2.500 ljudi. "Gradilište stoljeća" kako ga nazivaju švicarski mediji, omogućit će od 2017. povezivanje Zuericha i Milana za 2 sata i 40 minuta, odnosno jedan sat kraće nego sada. Putnički vlakovi će voziti 250 km na sat, a teretni 160 km na sat, ili dvostruko brže od sadašnje brzine. Tunel Gotthard će stajati Švicarce oko 10 milijardi franaka (7,5 milijardi eura) i on će na drugo mjesto najdužih tunela istisnuti japanski tunel Seikan ( 53,8 km) koji povezuje otoke Honshu i Hokaido. Europski ministri prijevoza zajedno će izravno pratiti otvorenje tunela koje će prenositi švicarska televizija.

LOS ANGELES - Pop zvijezda Christina Aguilera i njezin suprug Jordan Bratman odlučili su se razvesti nakon pet godina braka, objavio je portal People.com. Doznaje se da Aguilera i Bratman već neko vrijeme ne žive zajedno i da su odlučili nakon službenog razvoda zajednički odgajati dvogodišnjeg sina Maxa i ostati prijatelji. Aguilera (29) se 2005. godine udala za glazbenog producenta Bratmana (33). Bivša dječja zvijezda Aguilera debitirala je u Disneyevu "The Mickey Mouse Club" i s vremenom postala zvijezda čiji su nosači zvuka na vrhu prodajnih lista. Međutim, njezin novi album "Bionic" loše su dočekali i kritika i obožavatelji. Novi film "Burlesque" u kojem Aguilera tumači plesačicu u noćnom klubu, trebao bi se krajem godine počeo prikazivati u kinodvoranama.

BANGKOK - Tajlandski ministar financija Korn Chatikavanij nastupio je u posebnoj epizodi popularne sapunice "Wanida" kako bi promovirao vladin plan pomoći pojedincima pri reprogramiranju dugova. U sapunici čija se radnja odvija 1940-ih jedan od glumaca kaže da je pronašao način kako da se izvuče iz dugova. U tom trenutku na scenu je stupio Korn koji je pojasnio plan vlade stvarnog tajlandskog premijera Abhisita Vejjajive kako da pomogne stanovnicima pri reprogramiranju osobnih dugova. Uoči izbora koji se očekuju 2011. tajlandska je vlada uvela nekoliko populističkih mjera kojima namjerava pridobiti brojne glasače na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, gdje prevladavaju protivnici vlade.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙