FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Direktor Mala optužen za nemar, policija u tvrtki

Autor: dmus
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Policija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke Mal Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki odgovorna za prošlotjedno katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u tvrtki osigurava svu imovinu, objavile su agencije.

"Optuženik je propustio izraditi mjere za zaštitu života i imovine u slučaju katastrofe te mjere za kontrolu štete i izvanredne mjere zaštite", objasnila je policija optužni prijedlog, piše mađarska agencija MTI.

Direktor Mala Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Viktor Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine ravnati tvrtkom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

"Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama Mal Zrta u Mađarskoj. Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkom sustavu tvrtke", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters.

Po njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured tvrtke, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru Mala.

Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada kako bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta i tržišni potencijal tvrtke. Odluči li da je sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ovog tjedna.

Istodobno je austrijski ogranak nevladine ekološke udruge Greenpeace objavio kako se u crvenom blatu poput onog koje se izlilo u Mađarskoj nalaze otrovne tvari poput nikla, kadmija i antimona.

Austrijski Greenpeace je analizirao sastav crvenog blata iz druge mađarske tvornice aluminija, javlja France Presse.

"Najmanje tri od 37 analiziranih elemenata mogu predstavljati dugoročne probleme za okoliš i zdravlje - antimon, nikal i kadmij", kaže se na internetskoj stranici austrijskog Greenpeacea.

I dalje je najgore onečišćenje arsenom, kojeg u analiziranu blatu ima 130mg/kg. U blatu je i 40mg/kg antimona, "mogućeg kancerogena", što je triput više od dopuštene razine. Prevelika je i razina nikla - 270 mg/kg, jer je riječ o poznatom alergenu i mogućem kancerogenu.

Kadmij, koji šteti živčanom i reproduktivnom sustavu, neznatno je niži od propisane razine, ali zbog već onečišćena tla "može predstavljati problem", objašnjava Greenpeace, koji kritizira mađarsku vladu što dosad nije objavila nijedan podatak o onečišćenju otrovnim blatom koje se izlilo na površini od 40 četvornih kilometara prošlog ponedjeljka.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙