FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bašir: nema alternative jedinstvenom Sudanu

Autor: dmus
KARTUM, 12. listopada 2010. (Hina/AFP) - Sudanski predsjednik Omar el-Bašir u utorak je u govoru u parlamentu upozorio kako neće prihvatiti "alternativu jedinstvu" svoje zemlje, govoreći o referendumu o samoodređenju južnog Sudana, predviđenom za siječanj.

"Iako smo predani porazumu o Sveobuhvatnom sporazumu o miru (CPA), nećemo prihvatiti alternativu jedinstvu", rekao je Bašir zastupnicima.

Stanovnici južnog Sudana u siječnju bi se trebali očitovati o nastavku unije sa sjevernim Sudanom ili proglašenju neovisnosti tog područja.

Taj je referendum ključno mjesto CPA-a, kojim je 2005. prekinut građanski rat između sjevera i juga koji je trajao preko dvadeset godina i u kojem je poginulo dva milijuna ljudi.

Mnogi analitičari smatraju da će referendum biti odgođen zbog političkih razmimoilaženja između pristaša sjevera i juga te kašnjenja u organizaciji izbora.

Sudanski je predsjednik obećao pravedne izbore, dodavši ipak kako je "označavanje granične crte s jugom odlučujući čimbenik za provedbu i pravednog i slobodnog referenduma".

Odnosi između sudanskog sjevera i juga vrlo su napeti uoči referenduma koji bi trebao odlučiti o budućnosti najveće afričke zemlje", dodao je Bašir.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙