FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatražili smjenu direktora HZZO-a Tihomira Strizrepa

Autor: tmar
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Pod sloganom „Hoćemo zdravo društvo - ozdravimo zdravstvo“ desetak liječnika iz Ceha primarne zdravstvene zaštite zatražilo je danas smjenu direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomira Strizrepa koji bi, po njihovu mišljenju, trebao odstupiti iz moralnih razloga zbog zlouporabe svog položaja i ovlasti, poglavito u obiteljskoj medicini.

U prosvjednoj akciji grupa liječnika je zahtijev za smjenu pokušala Strizrepu i osobno uručiti u sjedištu HZZO-a. Pošto ih on nije primio uputili su se u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi gdje su zatražili susrest s ministrom Darkom Milinovićem, ali kako ih ni on nije primio svoj su zahtijev službeno urudžbirali.

Predstavnik liječnika dr. Galibedin Galijašević kazao je kako je nezakonito postupanje HZZO-a, započeto prije godinu i pol dana ponuđenim aneksom na ugovor liječnicima obiteljske medicine, kulminiralo prije nekoliko tjedana kada je 120 liječnika dobilo obavijest da ostaju bez 30 posto glavarina.

Dio liječnika na taj je način kažnjen zbog nastavka korištenja informatičkog programa Lord Primus za pristup centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu tvrtke Aba informatika, koja je u Galijaševićevu vlasništvu. On pak tvrdi da je tvrtka izgubila licencu zbog njegovog angažmana u borbi za prava liječnika obiteljske medicine.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković poručio je pak kako nema nikakvog sukoba između Ministarstva i liječnika obiteljske medicine. Dodaje kako je neovisni sudski vještak utvrdio da je ABA informatika oštetila Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi za više od jedan milijun kuna, zbog čega je pokrenut postupak pri Državnom odvjetništvu.

HZZO je nedavno priopćio kako program Lord Primus koristi još svega 17 liječnika.

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙