FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Kormilo": optužnica protiv 11 pomorskih policajaca i osam Ininih djelatnika

Autor: sobr
ZAGREB/SPLIT, 12. listopada 2010. (Hina) - Protiv 11 pomorskih policajaca, osam zaposlenika Ininih benzinskih postaja i još pet osoba USKOK je podigao optužnicu kojom ih tereti da su, varajući na računima za gorivo za policijska plovila, oštetili državni proračun za najmanje 160.000 kuna.

Optužnica podignuta na splitskome Županijskom sudu rezultat je antikorupcijske akcije "Kormilo", koja je počela još početkom 2009.

Osim policajaca i Ininih djelatnika sa širega splitskog i dubrovačkog područja, za zloporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje isprava optuženi su i službenik splitske Lučke kapetanije, 79-godišnja vlasnica obrta koja je policajcima pružala usluge noćenja i za to im izdavala račune, dvojica ribara i građanin koji je u dogovoru kupovao gorivo u Ini, i to po povoljnoj cijeni.

Policajce se tereti da su u dogovoru s djelatnicima benzinskih postaja tijekom 2008. i 2009. u plovila točili manje goriva nego što je prikazano na računima ili su umjesto eurodizelskoga i dizelskoga goriva točili jeftiniji "plavi dizel", koji je namijenjen samo poljoprivrednicima i ribarima. Razliku u cijeni policajci su međusobno dijelili.

Kako bi prikrili prijevaru, djelatnici benzinskih postaja krivotvorili su račune kojima su se policajci koristili pri evidenciji i obračunu u postaji. No, osim krivotvorenih računa za gorivo, policajce se tereti i da su lažno prikazivali račune za noćenja i dnevnice tijekom službenih putovanja.

Neki su optuženi i da su u jednom slučaju jastoge pronađene u brodici zadržali za sebe, a sastavili su zapisnik kao da su ih vratili u more. U drugom slučaju zapljene 44 kašete ribe u zapisniku su izostavili dvije kašete, a u trećem slučaju jedan od optuženih policajaca omogućio je nezakonit ribolov ribaru koji mu je zauzvrat trebao dati dio ulova.

U akciji "Kormilo" lani u lipnju bilo je uhićeno 20 osumnjičenika, među kojima i zapovjednici policijskih plovila "Sveti Mihovil", "Sveti Jure", "Hitri" i "Zvir", dvojica upravitelja stroja i jedan policijski mornar. Zbog njihova uhićenja, splitske teritorijalne vode morali su čuvati njihovi kolege iz Dubrovnika i Šibenika.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙