FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: seminar o suzbijanju korupcije za županijske službenike

Autor: barn
ZADAR, 11. listopada 2010. (Hina) - Dvodnevni seminar o mjerama suzbijanja korupcije za lokalne službenike i namještenike održan je danas u Zadru u organizaciji programa TAIEX Europske Komisije.

Seminar je namijenjen edukaciji dužnosnika i djelatnika lokalne samouprave Zadarske županije, a namjera mu je povećati svijest o štetnosti korupcije, spoznati mjere prevencije i naučiti boriti se protiv sukoba interesa.

Na seminaru su organizatori podsjetili na činjenicu da je Hrvatska na ljestvici kojom Europska komisija mjeri indeks percepcije korupcije u 2009. godini zauzela 66. mjesto s indexom 4,1. Taj se index određuje na ljestvici od 1 do 10, gdje jedinica predstavlja najveću korupciju a desetka predstavlja društvo bez korupcije. Bolje od nas su gotovo sve države u okruženju kao i zemlje članice Europske unije, rečeno je. Gotovo idealna zemlja bez korupcije je Novi Zeland sa indeksom od 9,4, a slijedi Danska s 9,3.

"U javnosti se najčešće spominju gospodarske štete od korupcije i sukoba interesa, dok su jednako, ako ne i više pogubne politička i društvena šteta. One dovode do nepovjerenja građana u političare, te raslojavanja i osiromašenja društva", rekla je stručna suradnica u Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa Zrinka Čupić.

"Da bi Hrvatska riješila taj gorući problem nisu dovoljna samo uvjeravanja i lijepe riječi. Taj problem neće riješiti nikakve strategije i akcijski planovi ukoliko se pravosuđe i politika zaista ne obračunaju s korumpiranim ministrima, zastupnicima, državnim odvjetnicima, gradonačelnicima te drugim visokopozicioniranim političarima. Najbolji primjer je Rumunjska, koja je prije ulaska u Europsku uniju uhitila i procesuirala velik broj takozvanih velikih riba", kaže rumunjska antikorupcijska koordinatorica Laura Stefan.

"Zadnjih godina u Rumunjskoj se sve više pozornosti obraća na takozvane velike slučajeve u koje su upleteni zastupnici, ministri, državni odvjetnici i suci, te gradonačelnici velikih gradova. To je dobar znak i ono što je još važnije, te se istrage nastavljaju i nakon rumunjskoga ulaska u Europsku uniju", istaknula je između ostaloga rumunjska antikorupcijska koordinatorica Laura Stefan.

U sklopu dvodnevnoga seminara radionice i predavanja vodit će inozemni stručnjaci iz Italije, Velike Britanije, Rumunjske i Nizozemske.

(Hina) xbarn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙