FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liebermanova kritika: EU potvrdio aktivno sudjelovanje na Bliskom istoku

Autor: vrad
BRUXELLES, 11. listopada 2010. (Hina/AFP) - Europska unija potvrdila je u ponedjeljak "snažnu zainteresiranost" i spremnost da djelatno sudjeluje u bliskoistočnom mirovnom procesu, uzvraćajući na kritike izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana o ulozi Europljana.

"Djelatno sudjelujemo u sadašnjem mirovnom procesu na Bliskom istoku i snažno smo zainteresirani za njega", rekla je glasnogovornica visoke predstavnice za vanjske poslove EU-a Maja Kocijančič, odgovarajući na novinarska pitanja o reakciji na Liebermanove primjedbe.

U nedjelju navečer, na večeri s francuskim i španjolskih ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom i Miguelom Angelom Moratinosom, Lieberman je preporučio Europljanima da prvo riješe probleme kod kuće a onda da "dođu ovamo govoriti nam kako da riješimo naše sukobe", pisali su izraelski mediji.

No dvojica ministara su u ponedjeljak opet potvrdila ulogu EU-a u bliskoistočnom mirovnom procesu. "Da nemamo ulogu, da nemamo utjecaj, da nemamo važnost, možda naš prijatelj Lieberman ne bi tako reagirao", ocijenio je Moratinos.

Visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton bila je na meti kritika zbog nedolaska na početak izravnih izraelsko-palestinskih pregovora početkom rujna u Washingtonu. Na koncu je početkom listopada posjetila to područje, a nedavno je rekla da se "glas EU-a treba čuti" na Bliskom istoku, ali "oprezno".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙