Laboratorijskim i istraživanjima na životinjama dokazano je da visoka razina reaktivnih vrsta kisika (ROS) - koje su štetan nusproizvod normalnog metabolizma - može pridonijeti nastanku Alzheimerove bolesti.
Premda vitamini i polifenoli u biljnoj hrani pojačavaju antioksidacijske učinke i tako slabe djelovanje ROS-a, način pripreme hrane može poništiti njihovu hranidbenu vrijednost. No, cijeđenjem se mogu sačuvati mnogi antioksidansi iz voća i povrća.
Znanstvenici s Vanderbiltova sveučilišta u Nashvilleu, u Tennesseeju, došli su do zaključka da su osobe koje barem triput u tjednu piju sok četiri puta manje sklone obolijevanju od demencije od onih koji piju sok manje nego jednom u tjednu. Učinak je bio bolji u osoba s varijantom gena povezanom s Alzheimerom i u fizički pasivnih osoba.
Samim učinkom antioksidacijskih vitamina ne mogu se protumačiti zaključci studije, ističu znanstvenici i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo mogu li polifenoli djelovati kao zaštita.
Isto tako su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su sokovi od voća i povrća najbolji i koliko dugo ih treba piti, dodaju stručnjaci.