Ove su godine u Županiji od salmoneloze oboljele 73 osobe, od toga 63 na šibenskom području, osam na drniškom i dvije na kninskom području, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno 66 slučajeva i to 55 na šibenskom, sedam na drniškom i četiri na kninskom području, navodi se u priopćenju voditeljice Službe za epidemiologiju Ljubice Kronja.
U epidemiološkoj službi u tijeku je obrada epidemije koja nije vezana samo za drniško područje, a dosada je otkriveno da je uzrok epidemije trovanja termički obrađena hrana životinjskog podrijetla. Riječ je o četiri obitelji, odnosno 20-tak osoba, od kojih je samo jedna teže oboljela, zbog čega je i hospitalizirana.
Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju da je broj zaraženih salmonelom u pravilu veći ljeti jer bakterije najbolje rastu upravo na temperaturama od oko 30 stupnjeva Celzijusa.
Šibenski epidemiolozi preporučuju građanima da koriste namirnice kontroliranog porijekla, čuvaju ih u hladnjacima na primjernoj temperature te posebice paze da ne dođe do miješanja gotovog i sirovog jela.