Tri danska doktora objavila su naime u ovotjednom New England Journal of Medicine kako postoje značajne varijacije u razinama nezasićenih masnih kiselina u brzoj hrani (tzv. "trans fat") koja se može kupiti u McDonald's i Kentucky Fried Chicken (KFC) lancima restorana u 20 zemalja.
U velikim porcijama pohanih pilećih medaljona i pomfrita razina tih masnoća kreće se od manje od 1 grama u Danskoj, do više od 10 grama u New Yorku.
KFC-ovi restorani u Danskoj, Rusiji i Wiesbadenu u Njemačkoj imali su najniže razine masnoća, a restorani u Mađarskoj najvišu - oko 24 grama, dok je više od polovice od 43 ispitanih obroka imalo je više od 5 posto "trans fata".
Prema riječima jednog od istraživača, Steena Stendera iz sveučilišne bolnice Gentofte, čini se da lokalne cijene determiniraju koja se vrsta ulja za prženje koristi, pa razine masnoća mogu varirati čak i unutar jedne zemlje.
Razine u Danskoj niske su jer je ta zemlja donijela zakon po kojem razina "trans fata" u bilo kojem prehrambenom proizvodu ne smije biti viša od 2 posto, a i SAD je odnedavno od proizvođača brze hrane počela zahtjevati da razinu masnoća objavljuju na deklaracijama proizvoda.