Prvi nacionalni sajam pršuta otvoren je danas u sinjskom hotelu Alkar, a na tom dvodnevnom sajmu svoje je proizvode izložilo 40-ak pršutara uglavnom iz Dalmatinske zagore i Istre, među kojima i jedan proizvođač iz Slovenije.
Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević koji je naglasio kako su poljoprivreda i prehrambena industrija među strateškim djelatnostima razvitka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je važnost međusobnog povezivanja proizvođača hrane, u što spadaju i proizvođači pršuta, s turizmom, trgovinom i ugostiteljstvom.Pohvalio je odlično organizirani sajam pršuta u Sinju i izrazio nadu kako će se uzgoj svinja i proizvodnja pršuta posebno u Dalmatinskoj zagori i Istri širiti i razvijati.
Gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević istakao je kako upravo na području Cetinske krajine postoje izvanredni prirodni i drugi uvjeti za tu proizvodnju, a župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader obećao je znatniju potporu županije u organiziranju i proizvodnji pršuta kao autohtonog dalmatinskog proizvoda.
Poseban ocjenjivački sud sutra će proglasiti najbolje pršute, a do tada će se održati više predavanja i okruglih stolova na kojima će stručnjaci i proizvođači govoriti o suvremenoj proizvodnji pršuta te drugim poljoprivrednim programima.
(Hina) xbper yds