No ljubitelji viskija koji se ne žele obazirati na opasnost ipak će se morati strpjeti, jer to piće neće biti dostupno još najmanje 10 godina.
Destilerija s otoka Islaya, kod zapadne obale Škotske, ponovno je, "iz čiste zabave", počela proizvoditi četverostruko prepečeni viski s nevjerojatnih 92 posto alkohola, rekao je predsjednik uprave Mark Reynier.
Putopisac Martin Martin 1695. opisao je taj viski toliko snažnim da "utječe na sve tjelesne funkcije".
"Dvije žlice tog pića je dovoljno; kad bi netko prekoračio tu dozu, uskoro više ne bi mogao disati i ugrozio bi si život", napisao je Martin.
Reynier je odlučio tu tvrdnju podvrgnuti testu i ispio je tri žlice "superviskija".
"Malo sam ga popio i mogu vam reći da mi je doista presjeklo dah", rekao je Reynier.
Viski se obično destilira dvaput i ima udio alkohola između 40 i 63,5 posto.