"Općenito je dokazano da nema opasnosti od infekcije kad su perad ili jaja dobro termički obrađena jer je u tom slučaju virus uništen", istaknuo je glavni direktor WHO-a Lee Jong-wook u priopćenju dodajući da "proizvodi od peradi predstavljaju značajan izvor proteina u svijetu".
Premda je H5N1 vrlo zarazan za perad, objašnjava WHO, "ne prenosi se lako na čovjeka". Najvećoj opasnosti izložene su osobe koje su "u bliskom dodiru sa zaraženom peradi", odnosno one koje uzgajaju perad u dvorištu ili oni koji je prodaju na tržnicama.
Od prosinca 2003., naglasio je Lee, virusom su se zarazile 173 osobe od kojih su 93 umrle ali nije utvrđena nikakva veza između tih slučajeva i konzumiranja mesa peradi ili jaja "pripremljenih adekvatno".
Kako bi se sačuvalo povjerenje potrošača, vrlo je bitno pojačati mjere nadzora i otkrivanja virusa među divljim pticama i peradi, zaključuje se u izvješću.