VARŠAVA, 23. veljače 2006. (Hina/dpa) - Nemaju rupu u sredini kaonjihova američka alternacija, no poljski "paczki" izvrsni su bucmastikrafni punjeni džemom od ružinih latica ili višanja, i omiljena suslastica Poljaka na "Tlusty
Czwartek" (Debeli četvrtak), vrhunacpoljskog karnevala.
VARŠAVA, 23. veljače 2006. (Hina/dpa) - Nemaju rupu u sredini kao
njihova američka alternacija, no poljski "paczki" izvrsni su bucmasti krafni
punjeni džemom od ružinih latica ili višanja, i omiljena su slastica Poljaka
na "Tlusty Czwartek" (Debeli četvrtak), vrhunac poljskog karnevala.
U razdoblju slavlja prije početka 40-dnevnog posta do Uskrsa Poljaci su se
nekad tradicionalno gostili dimljenom slaninom i mesom te pili votku.
No zlatnožuti "paczki" sa šećernim preljevom i kandiranim komadićima
narančine kore postali su sveopća pomama u 19. stoljeću.
Poljaci koji sami pripremaju i prže krafne kod kuće izbjegavaju dugačke
redove koji se neizostavno stvaraju u najboljim slastičarnicama na Debeli
četvrtak.
Statistika pokazuje da svaki Poljak u prosjeku pojede 2,5 krafna na taj
dan, čime prikupi oko 500 kalorija.