Ugovor su potpisali virovitičko-podravski župan Zvonimir Šimić i znanstveni novak sa Zavoda za marketing u poljoprivredi Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Marija Radman.
"Cilj idejne studije je utvrditi sve odlike virovitičke paprike, odnosno može li se zaštititi po Pravilniku o zaštiti oznakama zemljopisnog podrijetla. U idućih deset mjeseci utvrdit ćemo stanje u proizvodnji i potražnji i sve elemente potrebne da proizvod bude zaštićen. Oznaka će omogućiti zaštitu i proizvođačima i potrošačima", rekla je dr Radman.
Zaštitu zemljopisnog podrijetla zatražila je županijska Udruga proizvođača povrća zbog vrhunske kakvoće i tradicije proizvodnje paprike. Virovitički povrtlari takvu papriku majkovčanku uzgajaju na 50 hektara njiva.
Majkovačka paprika mogla bi biti prvi proizvod zaštićen po novom Pravilniku u Hrvatskoj (po starom je registrirano devet proizvoda).
Razne vrste paprika do sada su zaštićene u samo trima zemljama - Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.