Zbirka recepata koje su prikupila ili izmislila dvojica autora, ilustrirana djelima Toulouse-Lautreca, više je od kućnog priručnika. Riječ je o hvalospjevu finoj klopi i gozbama s prijateljima, čudesnoj kuhinji čija je tajna u jednostavnosti i koja se degustira u društvu prijatelja.
Originalno izdanje kuharice tiskano je u 250 primjeraka (1930., 34 godine nakon smrti Toulouse-Lautreca), koji s među najtraženijim umjetničkim djelima na svijetu.
Izvorno naslovljena "Kuhinja gospodina Moma, neženje", knjiga se može čitati i kao kulinarski dnevnik dvojice veseljaka s kraja 19. stoljeća.
U predgovoru nizozemskom izdanju, gastronomski kritičar Johannes van Dam objašnjava kako riječ "neženja" nije slučajna.
Upravo su neženje, stvarni fenomeni društva, davali ton "kraju stoljeća", razrađujući - među ostalim - kulinarsku umjetnost, posvećujući joj i novac i vrijeme, što većina oženjenih muškaraca nije mogla, i tjerajući profesionalne kuhare na jačanje vlastite kreativnosti kako bi im se suprotstavili.