O toj su temi na konferenciji za novinare govorili regionalna povjerenica STUH-a Loredana Gluhak, član Predsjedništva STUH-a Igor Spinčić i povjerenik STUH-a u crikveničkom hotelsko-turističkom poduzeću "Jadranu" Ivica Jurčić.
Po njihovim riječima prosječna plaća u hotelima i restaurantima je za oko 15 posto manja od prosječne plaće u Hrvatskoj. Novi se radnici zapošljavaju na određeno vrijeme ili sezonski, a zbog nedostatka propisa i standarda radnici često rade više nego bi trebali.
Sobarice sada na dan očište i do 30, a nekad su čistile 18 soba, konobari u smjeni posluže i do 100 gostiju, a pomoćne kuhinjske radnice operu tone posuđa, istaknuli su predstavnici STUH-a.
Također su naveli da veći dio hotela koji rade samo u sezoni štede na troškovima rada, pa se sezonski radnici zapošljavaju sve kasnije, a stalno zaposleni su iscrpljeni već na početku sezone.
U tom su sindikatu još uočili da je boravak gostiju sve kraći, a to, smatraju, povećava obujam posla, te da je sezonska radna snaga često loša, pa je najveći teret i u sezoni na stalno zaposlenim radnicima.
(Hina) xhsup yvkn