Popis 50 najboljih restorana u svijetu konsenzusom utvrđuje ocjenjivački sud sa 651 članom koji biraju između restorana u 70 zemalja.
Francuska je i dalje na vrhu ljestvice s 12 restorana, ispred SAD-a (8), Ujedinjenog Kraljevstva (7), Španjolske i Italije (6).
"Mišljenje o najboljim restoranima u svijetu malo se promijenilo od lani. To je donekle neobično, jer kada se jednom udomi, gastronomski kućni duh rijetko se seli", ističe časopis u obrazloženju, napominjući da "iznenađenje" dolazi iz Azije koja ima tek jedan restoran na popisu, ali je zato u godinu dana dvostruko porastao broj restorana koji su se kandidirali.
"El Bulli", restoran Katalonca Ferrana Adrie, osvojio je naslov najboljeg u svijetu. Na drugom mjestu je "The Fat Duck" u Brayju, u Berkshireu, na zapadu Londona, a treće mjesto je pripalo Francuzu Pierreu Gagnaireu.
Svečanost je održana u ponedjeljak navečer u prirodoslovnom muzeju u Londonu gdje se okupila elita svjetske gastronomije.