Skup je održan u sklopu sajma "Hoteli&Gastroteh", koji se do 24. veljače, održava na Zagrebačkom velesajmu, a okupio je hrvatske prehrambene proizvođače, direktore dvaju talijanskih konzorcija za proizvodnju sireva iz regija Parmigiano i Campania, predstavnike resornih ministarstava Italije, Slovenije, Češke i Hrvatske.
Nacionalna zaštita proizvoda je preduvjet za zaštitu na razini EU, ali i za prepoznavanje i proizvoda i njegovo pozicioniranje, naglasak je sa skupa kojega u priopćenju prenosi ZV.
Navodi se također da su hrvatski proizvodi koji nose Oznaku izvrsnosti istarski pršut, cetinski sir, maslinovo ulje, drniški pršut i paški baškotin, a Oznaku zemljopisnog podrijetla imaju slavonski kulin i paški sir.
Na skupu je istaknuta nužnost kontinuiranog poticanja proizvodnje tipičnih proizvoda svake zemlje, stvaranje i razvijanje sustava zaštite proizvoda jednog zemljopisnog područja, a sve u cilju zaštite intelektualnog vlasništva, zadržavanja nacionalnog identiteta te promocije proizvoda, kulture i turizma nekog kraja.
Također je naglašeno da Hrvatska upravo slavi deset godina od zaštite svog prvog proizvoda, domaćeg slavonskog kulina.
Prenesena su i talijanska iskustva Konzorcija za zaštitu proizvodnje parmezana, koji je utemeljen 1934. godine, da je za proizvod koji nosi oznaku izvornosti i oznanaku zemljopisnog podrijetla neophodna izrada pravilnika kojeg se moraju držati svi proizvođači, a koja u konkretnom slučaju konzorcija znači jasno definiranje i elemenata kao što su način prehrane krava, način proizvodnje mlijeka, način fermentacije sira, način pakiranja i sl.