'Oscypek' je ovčji sir koji nakon što odstoji u slanoj vodi, prolazi proces sušenja i dimljenja. Poljaci bi tijekom veljače željeli registrirati 'oscypek' kao autohtoni proizvod, no tomu se protive Slovaci, što znači da ga nijedna od dviju zemalja do daljnjega ne može registrirati. Predstavnici dviju zemalja dobili su šestomjesečno razdoblje da se dogovore oko rješenja ovog problema, a ukoliko u tomu ne uspiju, stvar će u svoje ruke preuzeti EU.
'Oscypek' bi, ako se stvari riješe na prihvatljiv način, postao drugi na popisu poljoprivrednih proizvoda karakterističnih za osam istočnoeuropskih zemalja koje su se priključile EU-u tijekom 2004. Prvi takav registrirani proizvod je češko pivo iz mjesta Budejovice.
Glasnogovornik Europske komisije za poljoprivredu Michael Mann izjavio je kako se nada da će dvije zemlje uspjeti postići sporazum, podsjetivši da ovo nije prvi spor između dviju zemalja oko nekog tradicionalnog proizvoda.
Do sada je najpoznatiji slučaj bio onaj koji se odnosio na sir 'fetu', koji se smatra autohtonim grčkim proizvodom. Danski i njemački proizvođači pobunili su se, smatrajući da i oni svoj sir mogu nazvati istim imenom, no EU je na kraju dugotrajnih rasprava i razmirica, odlučila da od mjeseca listopada jedino 'feta' proizvedena u Grčkoj može nositi taj naziv.
Mann je rekao kako u njegovu uredu ima oko 700 sličnih pritužbi, počevši od problema s autohtonošću sira 'cheddara' do parmskog pršuta.