Kod gotovo svakog od 3.400 odraslih koji su sudjelovali u toj dugoročnoj studiji zabilježeno je povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) nakon svakog obroka brze hrane u tjednu, kazao je dr. Barry M. Popkin.
"Učinak je golem. Toliko da vas od nedijabetičara može učiniti dijabetičarom", dodao je.
Hrana koja se ne priprema kod kuće iznosi 42 posto sveukupnog unosa kalorija kod Amerikanaca.
Studija je pokazala da se kod mlađih odraslih osoba zbog konzumiranja jednog 'fast food' obroka na tjedan BMI nakon sedam godina povećao za 0,13, a nakon 10 godina 0,25.
BMI je odnos težine i visine, a njime se utvrđuje je li osoba pothranjena, normalne težine, povećane težine, debela ili pretila.
"I prije smo znali da se od brze hrane deblja, ali sada za to imamo čvrste dokaze", zaključio je dr. Popkin.