FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAVA - "TEMELJ NOVE MEDICINE"

Autor: ;DGER;BRAD;
ZAGREB, 19. svibnja (Hina) - Znanstvenici vjeruju da se neke sastojke kave može iskoristiti u proizvodnji novih lijekova za srčane bolesti i nesanicu.
ZAGREB, 19. svibnja (Hina) - Znanstvenici vjeruju da se neke sastojke kave može iskoristiti u proizvodnji novih lijekova za srčane bolesti i nesanicu. #L# Svoja su istraživanja znanstvenici usmjerili na takozvane klorogene kiseline, prenosi BBC. Uz to pretpostavljaju da ti spojevi potiču djelovanje drugog sastojka kave - kofeina. Kofein je dobro poznat stimulans koji može ubrzati rad srca i spriječiti san. Znanstvenici pretpostavljaju da klorogene kiseline mogu uzrokovati bolesti poput tahikardije (ubrzanog pulsa) i angine. Oni pretpostavljaju da se te tvari može iskoristiti u liječenju epilepsije, hiperaktivnosti i nesanice. Laboratorijski testovi pokazali su da klorogene kiseline djeluju kao antioksidanti jer uništavaju štetne molekule slobodnih radikala koje pridonose srčanim bolestima. Neke utječu i na adenozin, tvar koja kontrolira ritam po kojemu živci prenose poruke. Kofein izaziva lupanje srca blokirajući djelovanje adenozina. Nedostatak adenozina prisutan je i pri bolestima poput supraventrikularne tahikardije, kad srce kuca stalnim, ali prebrzim ritmom. Adenozin širi arterije i tako omogućuje protok veće količine krvi. To bi moglo pomoći srčanom mišiću da ne ostane bez krvi, što uzrokuje bolnu anginu i infarkt. Američki su znanstvenici otkrili da klorogene kiseline povećavaju razinu adenozina sprječavajući njegovu ponovnu apsorpciju u tijelo, Profesor Peter Martin sa sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu kaže: "Sintetizirat ćemo te sastojke kave i kemijski ih promijeniti kako bismo naglasili njihovo djelovanje. Neki od njih, kako se čini, poništavaju djelovanje kofeina pa bi mogli biti korisni u borbi protiv bolesti koje izaziva niska razina adenozina. "Uz njihovo antioksidacijsko djelovanje mogućnosti su očite." Istraživanje je pokazalo da prženje kave povećava razinu antioksidanata kojih ako ima četiri puta više nego u čaju. Profesor Martin upozorio je kako su nužna još mnoga istraživanja da bi ti lijekovi bili svima dostupni. (Hina) dgk dgk

(Hina) dgk dgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙