NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Izvor vječne mladosti možda vam je na dohvat ruke: u kuhinji. Novo istraživanje pokazuje da prehrana bogata voćem, povrćem i nezasićenim mastima možda može spriječiti pojavu bora i ojačati
prirodnu zaštitu kože od štetnog Sunčeva djelovanja.
NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Izvor vječne mladosti možda
vam je na dohvat ruke: u kuhinji. Novo istraživanje pokazuje da
prehrana bogata voćem, povrćem i nezasićenim mastima možda može
spriječiti pojavu bora i ojačati prirodnu zaštitu kože od štetnog
Sunčeva djelovanja. #L#
Međunarodna skupina znanstvenika proučavala je način prehrane i
starenje kože, a na kraju su zaključili da je koža osoba tamne i
svijetle puti koje jedu zdravu hranu i izbjegavaju maslac, crveno
meso i slatkiše manje sklona boranju te da su rezultati isti od
sunčane Australije do sjenovite Švedske.
Da bi koža bila meka, dobro je u prehranu uvrstiti zeleno povrće,
grah, maslinovo ulje, orahe i kruh od cjelovitih žitarica,
preporučuju istraživači u članku koji je objavio "Journal of the
American College of Nutrition". Hrana koja štiti kožu bogata je
antioksidantima, kažu istraživači koje je predvodio dr. Mark L.
Wahlqvist sa sveučilišta Monash u Melbourneu.
Wahlqvist i njegovi kolege proučili su prehranu više od 400 osoba
starijih od 70 godina koje žive u Australiji, Grčkoj ili Švedskoj. U
australskoj skupini bilo je i osoba svijetle puti, ali i osoba
podrijetlom iz Grčke. Istraživači su otkrili da u boranju kože
izložene Suncu prehrana ima veliku ulogu i kad se u obzir uzmu
faktori poput dobi i pušenja (koje je povezano s preranim starenjem
kože).
Općenito, osobe koje su se hranile zdravije, imale su mekšu kožu.
Autori studije pretpostavljaju da neke vrste hrane štite kožu jer
su bogate antioksidantima poput vitamina A, C i E.
Nezasićene masti poput maslinova ulja mogu štititi kožu na isti
način, primijetili su Wahlqvist i njegovi kolege. U koži ima masnih
kiselina, a nezasićene masti djeluju kao antioksidant.
Istraživači upozoravaju da su potrebne nove studije koje će
odrediti može li određena vrsta hrane doista zaštititi kožu od
starenja.
(Hina) dgk dgk
(Hina) dgk dgk