ZAGREB, 26 listopada (Hina) - U naše krajeve stiže sve više nojeva. Malo tko zna da se nojevo meso u nas jelo još u starorimsko doba, o čemu svjedoče zapisi s ovih naših prostora.
ZAGREB, 26 listopada (Hina) - U naše krajeve stiže sve više nojeva.
Malo tko zna da se nojevo meso u nas jelo još u starorimsko doba, o
čemu svjedoče zapisi s ovih naših prostora. #L#
Sve bi više ljudi diljem Hrvatske htjelo uzgajati nojeve i sve ih
više i uzgaja. Noj (Struhio Camellus), poludivlja je životinja, a
ujedno i najveća ptica na svijetu. Uz to - ptica trkačica. Živi,
obično, na jugu i zapadu afričkog kontinenta. Odrasli noj težak je
između 120 i 150 kg, te visok dva do 2,5 m. Ženke godišnje snesu
šezdesetak jaja, od kojih se u intenzivnoj proizvodnji godišnje
uzgoji oko 35 nojića. Nojevi u prirodi žive i do 60 godina,
objašnjava veterinar Edmondo Šuran u 'Gospodarskom listu'.
Zanimljivo je da se lako prilagođavaju svim klimatskim uvjetima.
Oko 1860. godine započo ozbiljan uzgoj nojeva. Danas njihov uzgoj
predstavlja pravu nauku, pa se u šali govori o svojevrsnoj
"nojologiji".
Početkom 19. stoljeća primarni su proizvodi bili koža i perje.
Postupno se nojevo meso počelo pojavljivati za gurmanskim
trpezama. Nojetina se u ovo naše doba uobičajeno nalazi na
dijetalnom jelovniku srčanih bolesnika, oboljelih od karcinoma, te
vrhunskih sportaša.
Ako vam salo pritišće srce, unjesto svinjetine jedite nojetinu!
(Hina) ld ld
(Hina) ld ld