ZAGREB, 21. listopada (Hina) - Najnoviji broj "Hrvatske revije" (3/2002.) tromjesečnika Matice hrvatske posvećen je hrvatskom pivarstvu - od prvih spomena vještine varenja piva, koja je do naših krajeva stigla pod njemačkim utjecajem,
pa sve do najnovijih vremena, kada pivarstvo postaje dijelom globalnih pivarskih mreža.
ZAGREB, 21. listopada (Hina) - Najnoviji broj "Hrvatske revije"
(3/2002.) tromjesečnika Matice hrvatske posvećen je hrvatskom
pivarstvu - od prvih spomena vještine varenja piva, koja je do naših
krajeva stigla pod njemačkim utjecajem, pa sve do najnovijih
vremena, kada pivarstvo postaje dijelom globalnih pivarskih mreža.
#L#
O temi broja pišu glavni urednik "Hrvatske revije" Mladen
Klemenčić, Robert Skenderović, Mira Kolar, Boris Olujić i Vladimir
Marić.
Po danas poznatim činjenicama, pivo su pili još stari Sumerani i
Egipćani, koji su vještinu pravljenja piva prenijeli Grcima, a oni
su s pivom upoznali Rimljane. Međutim, ni Grci ni Rimljani nisu bili
oduševljeni pivom, pa je u njihovoj prehrambenoj kulturi vino
ostalo glavno piće.
O konzumiranju piva na današnjem hrvatskom području u doba Rimskoga
Carstva i velike seobe naroda nema nikakvih podataka. I u hrvatskom
srednjovjekovlju pivo je bilo poznato, ali neljubljeno piće. Tek
jedan spomen pivara u Zagrebu iz 14. stoljeća potvrđuje da se u to
doba u Hrvatskoj proizvodilo i konzumiralo pivo.
Iz 16. stoljeća sačuvani su dokumenti koji pokazuju da je potkraj
tog stoljeća plemićka obitelj Zrinski imala dvije pivovare na
posjedima u Ugarskoj.
"Proizvodnju piva donijeli su u naše područje Nijemci koji su
služili u vojnim jedinicama što su se borile protiv Osmanlija",
piše Mira Kolar, napominjući kako je pivo bilo tradicionalno piće u
krajevima gdje nije uspijevala vinova loza.
Prva pivovara u Hrvatskoj pojavila se potkraj 17. stoljeća u
Osijeku. U tom gradu 1694. spominju se čak tri pivovare. Početkom
18. stoljeća u matičnoj knjizi rođenih u Požegi spominje se pivar
Christophor Weisler. U Zagrebu je pivovara otvorena tek 1740., a
osnovao ju je Franjo Tobias Hosz u današnjoj Basaričekovoj ulici.
Ta je pivovara značajna za povijest pivarstva jer je sačuvan
inventar. Osnutkom Zagrebačke pivovare 1892. započela je
proizvodnja piva na pravi industrijski način.
"Hrvatska revija" objavljuje, uz ino, i razgovor s Tomislavom
Ladanom "Taj mali, vražji jezik" te govor "Globalistički
kapitalizam i nacionalizam", Ede Pivčevića, dugogodišnjeg
profesora filozofije na sveučilištu u Bristolu, koji je održao
sredinom travnja u Matici hrvatskoj u Zagrebu.
(Hina) mc
(Hina) mc