LONDON, 25. rujna (Hina/Reuters) - Previše morske hrane, koja može sadržavati visoku razinu toksičnog dijela žive, moglo bi biti povezano s pojačanim rizikom neplodnosti kod muškaraca i žena, smatraju znanstvenici.
LONDON, 25. rujna (Hina/Reuters) - Previše morske hrane, koja može
sadržavati visoku razinu toksičnog dijela žive, moglo bi biti
povezano s pojačanim rizikom neplodnosti kod muškaraca i žena,
smatraju znanstvenici. #L#
Znanstvenici na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu otkrili su da
neplodni parovi, koji su konzumirali velike količine morskih
plodova, imaju veću koncentraciju žive u krvi od plodnih parova.
"Morska hrana kontaminirana živom mogući uzrok neplodnosti
stanovništva", izjavila je dr. Christine Choy, čiji je rad
objavljen u časopisu British Journal of Obstetrics i Gynaecology.
Choy i njezine kolege, koje su uspoređivali razine žive kod 157
neplodnih i 26 plodnih parova, obznanili su da je zagađenje mora
teškim metalima uobičajeno oko Hong Konga.
Tridesetpet posto muškaraca i 23 posto žena u neplodnoj skupini
imalo je abnormalno visoku koncentraciju žive u krvi. Choy je rekla
da je izlaganje toksinima u okolišu, uključujući živu, mogući uzrok
neplodnosti.
Živa ulazi u okoliš na prirodan način i kroz industrijsko
zagađenje. Gotovo sve ribe sadrže živu u tragovima, ali veće ribe
koje duže žive, kao što su morski psi i sabljarke, akumuliraju veće
količine žive i predstavljaju najveću prijetnju za ljude koji ih
redovno jedu.
Program UN-a za okoliš (UNEP) pozvao je na smanjenje upotrebe žive,
koja ima širok spektar korištenja. Nalazimo je u toplomjerima,
baterijama, plombama.
Izvršni direktor UNEP-a Klaus Topfer je izjavio da živa predstavlja
veliku opasnost po zdravlje i okoliš jer može prouzročiti trajno
oštećenje mozga, živčanog sustava i bubrega.
(Hina) kga dj
(Hina) kga dj