ZAGREB, 20. prosinca (Hina) - Književna kuharica "Gurmanska sjećanja Mediterana, Kuharski kanconijer 2", drugi nastavak trilogije književnika i gastronoma Veljka Barbierija, predstavljena je danas u zagrebačkoj knjižari
"Tamaris".
ZAGREB, 20. prosinca (Hina) - Književna kuharica "Gurmanska
sjećanja Mediterana, Kuharski kanconijer 2", drugi nastavak
trilogije književnika i gastronoma Veljka Barbierija,
predstavljena je danas u zagrebačkoj knjižari "Tamaris".#L#
Prvi "Kanconijer" oživio je antičku kuhinju i pokazao kako je
njezino naslijeđe duboko ukorijenjeno u današnjem kulinarstvu, a
drugi pokazuje koliko je srednjevjekovna kuhinja utjecala na
dalmatinsku, rekao je Igor Mandić.
Iz oba "Kanconijera" naučio sam puno o komparativnoj gastronomiji,
međusobnom prenošenju utjecaja među kulturama, napomenuo je
Mandić. Dodao je da je Barbierova "ljepota riječi podjednako važna
kao i mudrost njegovih tekstova".
Barbieri je najavio treći nastavak trilogije kojom povijesno i
civilizacijski prikazuje gastronomsku baštinu ovog dijela
Sredozemlja. Taj projekt rezultat je povijesnih i kulinarskih
istraživanja njegovih i obiteljskih sjećanja.
"Kuharski kanconijer 2" sadrži 155 recepata. Svakoj cjelini od po
tri recepta prethodi književni tekst. Knjiga ima 202 fotografije
jela koje je sam autor fotografirao i pripremio.
Prvi dio, preveden na engleski, njemački i talijanski, izišao je
uoči prošlog Božića i dosad je imao tri izdanja.
Knjigu je izdao zagrebački nakladnik "Profil".
Veljko Barbieri (1950., Split) je prozaik, autor brojnih
kazališnih i dramskih djela za radio i TV, u kojima kao i u svojim
knjigama, obrađuje temu sredozemnog naslijeđa Dalmacije. Napisao
je 14 knjiga proze, a neke od njih prevođene su na strane jezike.
Dobitnik je mnogih književnih nagrada. Piše kolumnu u tjedniku
"Nacional" od koje je nastao "Kuharski kanconijer".
(Hina) ag ln
(Hina) ag ln