LONDON, 6. listopada (Hina/Reuters) - Hrana koja sadrži masnoće ne pridonosi moždanoj kapi, tvrde američki znanstvenici nakon novog istraživanja.
LONDON, 6. listopada (Hina/Reuters) - Hrana koja sadrži masnoće ne
pridonosi moždanoj kapi, tvrde američki znanstvenici nakon novog
istraživanja. #L#
Iako su priznali da su nužna dodatna istraživanja, istraživači s
Medicinskog fakulteta Feinberg sveučilišta Northwestern u Chicagu
zaključili su da je visoki tlak najvažniji rizični faktor za
moždanu kap ali, za razliku od srčanih bolesti, masnoće nemaju
nikakav utjecaj.
Kolesterol u krvi, rekao je dr. Ka He s čikaškog sveučilišta,
najvjerojatnije nije rizični faktor za moždanu kap.
Rezultati istraživanja temelje se na proučavanju 43.730 zdravih
muškaraca srednje dobi koje je trajalo 14 godina. Moždanu kap imalo
je 800 ispitanika.
Rezultate istraživanja objavio je British Medical Journal.
Da bi se izbjegla moždana kap, autori studije preporučuju
snižavanje krvnog tlaka, redovito vježbanje, nepušenje, umjereno
konzumiranje alkohola i održavanje normalne težine.
Oko dvije trećine pacijenata pogođenih moždanom kapi stariji su od
65 godina. Među znakovima moždane kapi su iznenadna omamljenost i
neosjetljivost jednoga dijela tijela, zbunjenost, otežan govor,
vrtoglavica i jaka glavobolja.
(Hina) vk dgk
(Hina) vk dgk