BOSTON, 22. rujna (Hina/dpa) - Sastojci sadržani u crnome vinu mogli bi otkriti tajnu dugoga života, izvijestili su znanstvenici nakon otkrića sastojka crnoga vina koji produljuje trajnost pekarskome kvascu za čak 80 posto.
BOSTON, 22. rujna (Hina/dpa) - Sastojci sadržani u crnome vinu
mogli bi otkriti tajnu dugoga života, izvijestili su znanstvenici
nakon otkrića sastojka crnoga vina koji produljuje trajnost
pekarskome kvascu za čak 80 posto. #L#
Laboratorijski eksperimenti pokazali su da ta molekula djeluje i na
ljudske stanice, čineći ih puno otpornijima na zračenje. Unatoč
tomu što je istraživanje tek u povojima, znanstvenici tvrde da
postoji velika mogućnost razvoja lijekova koji bi mogli produljiti
ljudski vijek i spriječiti razvoj bolesti karakterističnih za
treću životnu dob.
Molekula resveratrol pripada dobro poznatoj skupini biljnih
spojeva pronađenih u crnome vinu, u voću, povrću i maslinovu ulju.
Spomenuti polifenoli do sada su bili poznati po njihovu
antioksidativnom djelovanju, no posljednja istraživanja pokazuju
da bi korist od njih mogla biti višestruka. Čini se da neki od njih
aktiviraju skupinu enzima pod nazivom sirtuini, koji produljuju
trajnost pekarskog kvasca i život laboratorijskih crva kojima se
dnevno daje reduciran broj kalorija.
Velik je broj vrsta koje žive dulje kada im se smanji dnevna
količina kalorija, uključujući i sisavce, poput miševa i štakora.
Jedno od objašnjenja moglo bi biti da "stres prouzročen glađu"
stimulira stvaranje sirtuina što ih priprema za preživljavanje.
Asistent na Odjelu patologije na Harvardskoj medicinskoj školi,
dr. David Sinclair koji je sudjelovao u posljednjim istraživanjima
kazao je: "Vjerujemo da sirtuin 'kupuje' vrijeme stanicama kako bi
one uspjele popraviti štetu. Dakle, blokiranjem odumiranja stanice
- sve dok ono ne dovede do stvaranja stanica raka - omogućuje
produljenje životnog vijeka".
Znanstvenici su otkrili 17 molekula koje stimuliraju stvaranje
Sirt1, jednog od sedam sirtuina otkrivenih kod ljudi te enzim
kvasca Sirt2. Prema podacima objavljenim u posljednjem broju lista
Nature, najmoćnija molekula bila je resveratrol. Taj je sastojak
omogućio stanicama kvasca da žive 60 do 80 posto dulje.
Na iznenađenje dr. Sinclaira i njegovih kolega, trajnost stanica
kvasca u koje su ubrizgane male doze resveratrola bila je prosječno
38 generacija, u usporedbi s 19 koliko su živjele stanice
netretiranog kvasca. Otkriveno je da molekula djeluje poznatim
biokemijskim putem u kojemu sudjeluje Sirt2. U eksperimentima
provedenim na ljudskim stanicama, resveratrol je aktivirao sličan
biokemijski put u kojemu je sudjelovao Sirt1.
"Čini se da bi stimulacija nastanka sirtuina koju omogućuju neki,
ali ne svi, polifenoli, mogla imati puno važniji biološki učinak od
dosadašnjeg poznatog antioksidativnog djelovanja", smatraju i
znanstvenici Odjela za molekularnu biologiju tvrtke Biomol iz
Pennsylvanije.
(Hina) mh dgk
(Hina) mh dgk