WASHINGTON, 29. kolovoza (Hina/Reuters) - Živa iz ribljeg mesa manje je štetna nego što se ranije mislilo, objavili su američki znanstvenici.
WASHINGTON, 29. kolovoza (Hina/Reuters) - Živa iz ribljeg mesa
manje je štetna nego što se ranije mislilo, objavili su američki
znanstvenici.#L#
Istraživanje, koje pruža utjehu trudnicama i ostalim ljubiteljima
ribljeg mesa, pokazalo je da struktura molekula žive čini taj
kemijski element manje štetnim za ljude, iako su potrebna dodatna
istraživanja da bi se to sa sigurnošću tvrdilo.
"Imamo razloga za oprezni optimizam", izjavio je Graham George sa
Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. "Živa u ribama nije tako
otrovna kao što su ljudi mislili, no treba još puno istraživanja da
bi bili 100 posto sigurni", dodao je George.
Živa je potencijalni neurootrov, osobito štetan za razvoj fetusa i
može dovesti do gubitka osjeta, drhtavice, mišićnih poremećaja,
gubitka govora, sluha i problema s vidom, a osim toga povećava rizik
od srčanog napada.
U okolišu se pojavljuje pri paljenju otrovnog otpada, pri čemu
molekule žive iz dima padaju na tlo i ulaze u vodu. Potom se talože u
tijelima životinja koje jedu zagađene biljke i piju onečišćenu i
preko njih ulaze u ljudski organizam.
Ribe grabežljivci, poput tuna, sabljarki ili grgeča, imaju posebno
velike razine žive u svom mesu, zbog čega je američka vlada
savjetovala trudnicama oprez pri konzumiranju tih vrsta riba.
(Hina) bcav bcav
(Hina) bcav bcav