KARLOVAC, 26. kolovoza (Hina) - Berba grožđa vinskih sorti prve etape dozrijevanja - portugisca, chardonnaya, sivog i bijelog pinota, traminca i žutog muškata u ozaljsko-vivodinskom vinogorju, u Karlovačkoj županiji, može
početi.
KARLOVAC, 26. kolovoza (Hina) - Berba grožđa vinskih sorti prve
etape dozrijevanja - portugisca, chardonnaya, sivog i bijelog
pinota, traminca i žutog muškata u ozaljsko-vivodinskom vinogorju,
u Karlovačkoj županiji, može početi. #L#
Pokazuju to mjerenja sladora i kiselina povjerenika Hrvatskog
zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo za Karlovačku županiju,
doznaje se danas od agronoma Zorana Hotka, koji je zatražio od
Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo odobrenje da sutra
počne berba tih sorti.
Koncentracija šećera spomenutih sorti prve etape sazrijevanja je
od 18,5 do 23 posto, što je dobro, ali u zadnjih nekoliko dana brzo
opada omjer ukupnih kiselina.
Naime, mjerenja obavljena u nedjelju, 24. kolovoza, pokazala su 6,4
do 7,7 grama po litri ukupnih kiselina u grožđu, što je nešto manje
nego što je izmjereno tjedan dana ranije.
"Za harmoniju u vinu potrebno je takvo grožđe što brže pobrati kako
nivo ukupnih kiselina ne bi dalje opadao", kaže agronom Hotko.
Napominje da u svojih 23 godine staža ne pamti raniju berbu. Grožđe
roda 2000. godine imalo je odobrenje o početku berbe već 30.
kolovoza, ali za manji broj sorti.
Sorte druge etape dozrijevanja - frankovka, rajnski rizling i
mješavina bijelih sorata bit će također zrele za berbu za 10-tak
dana. To je važno jer je moguće da se berba obavi prije mogućih
obilnijih kiša koje bi, nakon dugog razdoblja suše, mogle
uvjetovati pucanje bobica i napad botritisa ili sive plijesni.
Inače mjerenja graševine iz treće etape dozrijevanja već sada
pokazuju 16 posto sladora pa je moguće da berba bude već polovicom
rujna, do kada bi slador mogao narasti na minimalno propisanih 18,5
posto.
Odobrenja berbe moraju se pridržavati svi proizvođači vina iz
upisnika sa zaštićenim geografskim podrijetlom ozaljsko-
vivodinskog vinogorja.
Agronom Hotko napominje da je štetu zbog suše teško procijeniti,
ali sigurno je da će ovogodišnji urod grožđa biti 20 i 30 posto manji
od uobičajenog. Ističe da je još teže procijeniti koliko je loza,
zbog ovogodišnjeg nedostatka vlage, pretrpjela na rodnosti za
iduću godinu, tj. koliko će biti smanjen broj rodnih pupova na
mladicama vinove loze.
(Hina) vhor sp
(Hina) vhor sp