NEW ORLEANS, 4. kolovoza (Hina/dpa) - Znanstvenici bi mogli proizvesti kikiriki koji ne bi izazivao po život opasne alergije, ali bi bio manje ukusan.
NEW ORLEANS, 4. kolovoza (Hina/dpa) - Znanstvenici bi mogli
proizvesti kikiriki koji ne bi izazivao po život opasne alergije,
ali bi bio manje ukusan. #L#
Na kikiriki su alergični milijuni ljudi, a istraživači
pretpostavljaju da dozrijevanje, sušenje i prženje povisuje razinu
alergena, piše New Scientist.
No, problem je u tome što kikirikiju poseban okus daje baš velik
broj proteina i šećera koji su i glavni krivci za alergije.
"Sve je to pitanje trgovine. Nedozreo kikiriki ima loš okus", rekao
je Si-Yin Chung iz istraživačkog centra američkog Ministarstva
poljoprivrede u New Orleansu.
On je otkrio da u svakoj fazi proizvodnje, u kojoj se obogaćuje okus
kikirikija, nastaju novi sastojci koji povećavaju opasnost za
alergične osobe.
No, Si-Yin se nada da će otkriti tehnologiju kojom bi se spriječio
lošiji okus "neškodljivog" kikirikija. Tako primjerice, sušenje
kikirikija na temperaturi ispod 60 stupnjeva Celzija ne stvara nove
alergene, piše New Scientist.
(Hina) bcav dgk
(Hina) bcav dgk